Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 143 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Namens mijn schoonmoeder Jozina van der Knaap
Die niet genoemd wordt in het verhaal: Jacob van der Knaap. Zij was het die het gezin op jonge leeftijd verzorgde omdat moeder van der Knaap niet instaat was voor haar eigen gezin te zorgen. Jozina was toen al getrouwd en had een zoon, en dan verzorgde ze haar moeder en ook nog 3 zusters en 5 broers erbij een groot gezin dus, het waren zware tijden voor haar. In die tijd werden er al 3 broers uit het gezin geplaatst en naar een tehuis in Utrecht gebracht om het gezin te ontlasten. Dit mag ook wel gemeld worden vond ik.
Nelis Lagewaard | zaterdag 3 oktober 2020, 18:13
Ik heb zojuist een hartje geplaatst bij mijn lieve vader, Pieter Adrianus Vermeij. Hij was één van de Merwedegijzelaars die tijdens de razzia vanuit Dordrecht naar kamp Amersfoort is overgebracht. Op 6 juli 1944 is hij gelukkig vrijgelaten. Hij heeft over deze verschrikkelijke tijd nooit tegen ons kunnen praten. Wat wij weten is van zijn broer Bas.
Bedankt voor dit digitale document.
Lieseth van Asch-Vermeij
Lieseth-van Asch-Vermeij | zaterdag 3 oktober 2020, 17:18
Wat een mooie website, complimenten daarvoor.
Deze zomer waren wij in kamp Amersfoort met een foto van mijn oom Jan Cornelis Zwets. Hij was één van de vele Merwedegijzelaars die gevangen werden gezet in kamp Amersfoort. Gelukkig heeft hij het overleefd.
We mogen nooit vergeten wat hier is gebeurd en hoe groot de zinloosheid is van een oorlog.
Sjan van den Steenhoven | zondag 27 september 2020, 17:33
Mijn vader was Abrham Looij en reeds overleden. Ik sluit mij aan bij het schrijven van dhr van Leeuwen: " vroeger" werd er meestal niet meer gesproken over de oorlog. Men ging gewoon door met het leven. En men vroeg er ook niet naar. Maar velen waren voor het leven getekend. Ook met zwijgen werd de oorlog aan een volgende generatie doorgegeven. Gelukkig wordt het zwijgen steeds meer doorbroken en komt er meer aandacht voor dit zwarte deel van het verleden. Deze website is een mooi document waarin het lot van de Merwede gijzelaars en de gevolgen mooi zijn beschreven. Geschreven vanuit liefde voor een vader en met respect voor allen die tot de Merwede gijzelaars hebben behoord.
Paul Looij | zondag 16 augustus 2020, 11:37
Just found this website by accident after trying to find info about my father Jan Willem Baelde for a long time. I am so moved to read it as he said very little about it. I was in my 30's before he told us. I would like to get the book and an English translation of his section. Thank your work on this Anje
Rita Baelde Kilpatrick | maandag 8 juni 2020, 07:02
" vroeger" werd er meestal niet meer gesproken over de oorlog. Men ging gewoon door met het leven. En men vroeg er ook niet naar. Maar velen waren voor het leven getekend. Ook met zwijgen werd de oorlog aan een volgende generatie doorgegeven. Gelukkig wordt het zwijgen steeds meer doorbroken en komt er meer aandacht voor dit zwarte deel van het verleden. Deze website is een mooi document waarin het lot van de Merwede gijzelaars en de gevolgen mooi zijn beschreven. Geschreven vanuit liefde voor een vader en met respect voor allen die tot de Merwede gijzelaars hebben behoord.
Gerrit van Leeuwen | zondag 24 mei 2020, 17:27
Mijn vader Kees Visser is in 1944 door de Duitsers tijdens de Merwerazzia in Sliedrecht opgepakt en afgevoerd naar Amersfoort en daarna naar Braunschweig gebracht om dwangerbeid te verrichten.
Na terugkomst in Sliedrecht in juni 1945 moest hij als dienstplichtig militair hetzelfde jaar naar Indonesie en heeft daar 3 jaar in dienst gelegen..
Mijn vader heeft nooit gepraat over beide perioden waarin hij veel ontberigen heeft meegemaakt. Hij is jong gestorven op 47 jarige leeftijd.
Mijn moeder heeft hem 40 jaar overleefd en is altijd alleen gebleven.
Ik gedenk beiden samen met mijn zus Tineke en broer Kees als een lieve vader en moeder.
Gerda Plazier- Visser | zondag 17 mei 2020, 19:52
Jaap v d Knaap was een Broer van mijn Moeder ,en onze Oma heeft er veel verdriet van gehad .
R Lagewaard | zondag 17 mei 2020, 19:08
Dit mogen dit niet vergeten
Toosbroere | zondag 17 mei 2020, 08:41
Mijn moeder vertelde ook nog dat ze helemaal op de fiets vanaf Werkendam bij Karel in kamp Amersfoort een pakje met sneden brood heeft gebracht.
Maaike | zaterdag 16 mei 2020, 21:28
Vandaag lees ik in de krant van de website www.merwedegijzelaars.nl
Ik herinner mij een verhaal van mijn moeder. Zij kwam uit Werkendam en is helaas vorige maand overleden. Zij vertelde me dat ze in de oorlog verkering had met Karel Johannes van Hartingsvelt. Dat hij opgepakt is in de Biesbosch door de Duitsers en nooit meer terug is gekomen in Werkendam. Hij bleek later omgekomen te zijn op een schip wat werd bestookt met raketten en verbranden. En nu lees ik dit op de website.
Werkelijk zo gebeurd dus. Heel bijzonder zoveel gegevens van hem bij elkaar. Wat intriest moet dit geweest zijn.
Maaike | zaterdag 16 mei 2020, 21:26
papa, ik hou steeds meer van jou.
je jongste dochter
truus | zaterdag 16 mei 2020, 18:54
Als dochter van Aart Dubbeldam ben ik heel blij met dit initiatief.
Nog steeds heel dankbaar voor mijn vader die nu al 98 jaar is, die van de tegenwoordige tijd niets meer weet, maar de merwedegijzeling en zijn tocht door de Biesbos naar bevrijd Nederland is hij niet vergeten.
Jany Berkhout-Dubbeldam | zaterdag 16 mei 2020, 18:18
Beste Jan,
Ik ken je niet, ik herken je naam wel. Heykoop, net iets anders geschreven als mijn achternaam Heijkoop. Maar door die naam een connectie. Het komt dichterbij. Opgepakt in onschuld, niet vrijgelaten maar doorgestuurd. Wat is er met je gebeurd daarna. Niet veel goeds verwacht ik. Mijn wens is dag je familie, je eventuele gezin, rust mag vinden in de vele vragen en waarom. De pijn de leegte het zal nooit slijten. Alles heeft een lage nasleep van verdriet en wanhoop. 1 naam, 1 man, een man voor vele een betekenis van liefde, gemis en waarde.

Ter nagedachtenis laat ik je digitale bloemen na.
💐 Mieke Slooter - Heijkoop 💐🌹
Jan Heykoop | zaterdag 16 mei 2020, 15:18
Vandaag, zaterdag 16 mei is het 76 jaar geleden dat mijn vader en heel veel andere jonge mannen werden opgepakt. In gedachten ben ik bij hem.
Niet alleen vandaag maar alle dagen van het jaar voel ik zijn nabijheid bij wat ik denk en voel.
Heleen v.d. Starre | zaterdag 16 mei 2020, 12:58
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »