Kamp Lager Am schwarzen Berg, Emmerstedt

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft » Laat zien op de kaart »


De Schwarzen Berg in 2020. Bron BG-schwarzerberg.de

Een deel van de productie van de Luther Werke werd overgebracht naar een oude glasfabriek in Emmerstedt bij Helmstedt. Niet ver van die locatie lag een grote zwarte berg waarop een kamp voor ongeveer 550 arbeiders gebouwd werd, Lager Am Schwarzen Berg. In 2019 werd de grond in kavels verdeeld en in erfpacht uitgegeven voor woningbouw.

De Merwedegijzelaars Marinus Visser en Gerrit Vos verbleven in dit kamp. Gerrit Vos vertelde hier in een telefoongesprek op 27 maart 2006 het volgende over:

'Ik woonde in Vuren en werkte in Hardinxveld bij het Gemaal. Daar fietste ik iedere dag heen. Ook op dinsdag 16 mei 1944. De Duitsers hielden me aan en zo werd ik met de andere opgepakte mannen afgevoerd naar Kamp Amersfoort.

Op 6 juli 1944 moest ik voor straf de hele dag op appel staan, uiteraard zonder eten of drinken. Tegen de avond hield ik dat niet langer vol. Ik viel flauw en werd afgevoerd naar de ziekenbarak, ik herinner me daar verder weinig van. De volgende dag bleek dat er 's nachts een transport naar Duitsland had plaatsgevonden van veel medegevangen, ook van de jongens uit het gebied rond de Merwede.

Ik ontsprong de dans helaas niet, een week later - op 14 juli 1944 -  werd ik alsnog op transport gesteld. In Duitsland kwam ik zo'n 40 kilometer van Braunschweig terecht. Het Lager heette 'Am schwarzen Bergen', omdat het grensde aan een grote zwarte zandberg. In dat kamp kende ik niemand. Er waren wel Nederlanders, maar niemand die ik vanuit Amersfoort kende. Ook waren er Russische vrouwen en Italianen. Ik werd te werk gesteld in een oude glasfabriek, die destijds dienst deed als vliegtuigfabriek, waar de rompen in elkaar gezet werden. Op 12 april 1945 zijn wij bevrijd door de Amerikanen. Op eigen kracht ben ik terug naar Nederland gegaan.'