Nieuws

Overdracht (adoptie) monument in Sliedrecht

Op woensdag 17 mei 2023 vindt de officiele overdracht van het project 'adopteer een monument' plaats. Dit project is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Sinds 3 oktober 2020 heeft Sliedrecht een monument voor de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. Het monument is onderdeel van een drieluik, de andere beelden staan in de gemeentes Altena en Hardinxveld-Giessendam.

Diverse basisscholen hebben interesse getoond in het adopteren van het monument. Op woensdag 17 mei bijten leerlingen van groep 6b van de Anne de Vriesschool (locatie Deltalaan) het spits af met een herdenking bij het monument. De adoptietaak wordt ieder jaar overgedragen aan een andere groep en/of school.

Het doel van de adoptie is:
- leerlingen vertrouwd maken met het verhaal van de Merwederazzia en hen te leren begrijpen welke dilemma's er in een oorlog kunnen spelen
- leerlingen meer inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip vrijheid
- leerlingen inzicht te geven in de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van ons democratisch systeem.

Mede namens burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht is iedereen van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. De ceremonie rond de overdracht start om 10.10 uur bij het monument en zal rond 11.10 uur worden afgerond.

Programma overdracht monument op 17 mei 2023
Gemeente Sliedrecht/Anja van der Starre | zondag 30 april 2023, 09:23

11 april 2023: Struikelsteen voor Arie Kors Groeneveld gelegd

Dinsdag 11 april 2023 heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een struikelsteen gelegd voor Arie Kors Groeneveld; dit gebeurde bij zijn ouderlijk huis aan de Rivierdijk 256 in Sliedrecht. Ondanks de regen, waren er behoorlijk wat belangstellenden, waaronder een nabestaande van Arie Kors Groeneveld, enkele buurtbewoners en het voltallige College. Burgemeester Jan de Vries hield een toespraak, waarna mevrouw Van Bommel, de huidige bewoonster van het huis, aan het woord kwam met een bijzonder ontroerend verhaal. Zij vertelde dat Jan, de jongere broer van Arie, enkele jaren geleden bij haar langs was gekomen en haar toen geëmotioneerd had verteld dat het gezin Groeneveld er vroeger had gewoond en dat zijn broer vanaf daar was weggevoerd om nooit meer thuis te komen. Na de minuut stilte legde nichtje Arja een witte roos voor haar oom bij de steen.

Struikelsteen Arie Kors Groeneveld, Rivierdijk 256 Arja Vermeij zal later de witte roos voor haar oom Arie Kors bij de struikelsteen leggen. Gerrit Venis (bestuur St. Struikelstenen) gaat de steen voor Arie Kors Groeneveld aan Demnig aanreiken. Burgemeester Jan de Vries voert het woord bij de steenlegging voor Arie Kors Groeneveld (11-4-2023)
Anja van der Starre | woensdag 12 april 2023, 18:00

Herdenking Kamp Amersfoort 2022

Vandaag is de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis herdacht. Vanwege het productieproces van het programma heeft de organisatie eind vorig jaar in verband met de onzekerheid rondom corona moeten besluiten dit jaar nog zonder publiek te herdenken. Uiteraard was er weel weer een waardevol programma wat via een livestream gevolgd kon worden. Livestream gemist of wilt u de herdenking nog een keer bekijken? Dat kan online en op TV via www.kampamersfoort.nl en www.herdenken.tv of via Uitzending gemist op RTV Utrecht.

Rozen bij stenen man (Herdenking 2022, foto: Kamp Amersfoort)
Anja van der Starre | dinsdag 19 april 2022, 20:31

Tinus Bos, laatste Merwedegijzelaar, overleden

In zijn woonplaats Bleskensgraaf is zondag 3 april jl. Martinus Bos (96) overleden. Bos, een geboren Sliedrechtenaar, was de laatst bekende nog in leven zijnde Merwedegijzelaar.

Op 16 mei 1944 licht de Duitse bezetter Tinus Bos, destijds 18 jaar, van zijn bed op Baanhoek in Sliedrecht. Via de verzamelplaats aan de Grote Kerk worden alle opgepakte mannen later die dag weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Ongeveer zeven weken later gaat de helft van de grote groep mannen op transport naar kampen in Duitsland. Bos is wel geselecteerd voor transport, maar wordt één dag voordat de trein vertrekt op voorspraak van zijn werkgever, scheepswerf De Klop, toch nog vrijgelaten.

Vrijdag 5 oktober 2018 keert Tinus Bos nog een keer terug naar het kamp, waar hij in 1944 zeven weken gevangen zat. Hij wordt tijdens zijn bezoek vergezeld door zijn schoonzoon Jan, kleinzoon Wim en achterkleinzoon Daan (11). Het deed Bos meer dan hij vooraf had gedacht. “De herinneringen komen toch weer naar boven als je daar loopt en echt fijn zijn deze natuurlijk niet" zo blikte hij later terug. Toch vond hij het waardevol dat hij 74 jaar later ter plekke iets over zijn geschiedenis met zijn familie kon delen.

Op 19 april 2019 woonde Bos de jaarlijkse herdenking van Kamp Amersfoort bij; dat was in het jaar dat de slachtoffers van vergeldingsrazzia’s centraal stonden. Anja van der Starre, dochter van Merwedegijzelaar Bas van der Starre, hield er met haar dochter Nina toen een toespraak over de impact van de geschiedenis op hun leven. Tinus Bos en Bas van der Starre groeiden beiden op Baanhoek op en kenden elkaar goed.

Tinus Bos mocht op 3 oktober 2020 samen met oud-gijzelaar Kees Mijnster het fysieke monument voor de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel in Sliedrecht onthullen. Zijn achterkleinzoon Jan Willem hield die dag een toespraak.

De laatste jaren van zijn leven woonde Bos, sinds 2007 weduwnaar, in een aanleunwoning in Bleskensgraaf. Daar overleed hij zondagmorgen 3 april rustig in aanwezigheid van zijn enige dochter Corrie.

Martinus Bos, 25 mei 2018
Anja van der Starre | dinsdag 5 april 2022, 22:37

18 september 2021: Struikelstenen gelegd voor Gerrit de Bruin en Jacob van der Knaap

In een besloten kring van nabestaanden heeft burgemeester Jan de Vries op zaterdag 18 september 2021 twee Struikelstenen voor in 1944 omgekomen Merwedegijzelaar gelegd, namelijk voor Jaap van der Knaap en Gerrit de Bruin.

Eerst werd in de Julianastraat (ter hoogte van nummer 24) de steen voor Jacob van der Knaap gelegd. Burgemeester De Vries deed dit samen met Kees, de jongste broer van Jacob. Daarna volgde de steenlegging voor Gerrit de Bruin in de Wilhelminastraat (ter hoogte van nummer 11). Van beide jong gestorven mannen waren veel neven en nichten aanwezig, die ook bij de ceremonie betrokken werden.

In 2017, 2018 en 2019 werden ook al stenen gelegd voor Merwedegijzelaars, te weten Klaas Görtemöller (2017), Teunis Ceelen, Pieter van Hemert en Arie de Kluijver (2018) en Gerrit van der Kreeft en Pieter Harkema (2019). Uiterlijk in 2023 zullen de laatste stenen voor uit Sliedrecht afkomstige in de oorlog overleden Merwedegijzelaars gelegd worden bij het adres waar ze het laatst woonden.

Kees van der Knaap houdt een toespraak bij de steenlegging voor zijn broer Jaap, september 2021 Burgemeester De Vries legt de steen voor Jaap van der Knaap samen met diens broer Kees, september 2021 Broer Kees en nicht José leggen samen een witte roos op de struikelsteen voor Jacob van der Knaap, september 2021 Struikelsteen Jacob van der Knaap, Julianastraat Gert de Bruin houdt een toespraak bij het legen van de struikelsteen voor zijn oom Gerrit, september 2021 Nicht Gerrie legt een roos bij de struikelsteen voor haar oom Gerrit de Bruin, september 2021
Anja van der Starre | maandag 29 november 2021, 12:25
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 14 15 16 »