Nieuws

NOS gaat documentaire over Merwedegijzelaars maken!

Vandaag heeft de NOS mij bevestigd, dat hun team de geschiedenis van de Merwedegijzelaars centraal gaat stellen in een Documentaire voor de Nationale Herdenking 2019.

In de eerste plaats ben ik door dit nieuws echt enorm geraakt. Wat zou ik dit graag met mijn vader delen! Een documentaire voor de landelijke televisie over het bizarre verhaal van aanslag, represaille en heel veel onschuldige slachtoffers en stil verdriet. Voor de meeste gijzelaars is het een postuum eerbetoon, maar ik wil vooral benadrukken dat dit een grote uitreiking naar slachtoffers en nabestaanden is. Ik houd u hier op de hoogte.

Anja van der Starre | Woensdag 14 November 2018, 19:18

CS De Hoven Calvijn adopteert plaquette Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam

Leerlingen van Havo-3 en VWO-3 van CS De Hoven Calvijn in Hardinxveld-Giessendam hebben in 2018 de plaquette ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars geadopteerd. Onder leiding van docente Lineke de Jong hielden de leerlingen donderdag 17 mei 2018 op het schoolplein van de voormalige School met de Bijbel een herdenking. Ook burgemeester Heijkoop was daarbij aanwezig.

De leerlingen staan klaar voor de herdenking. De plaquette aan de voormalige School met de Bijbel in Hardinxveld. Het bloemstuk namens de school. De door de leerlingen gelegde rozen.
Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 12:04

Merwederazzia herdacht in Grote Kerk te Sliedrecht

Woensdag 16 mei 2018 vond er in de Grote Kerk in Sliedrecht een mooie en waardige herdenking van de Merwederazzia plaats. Speciale gasten waren de vele schoolkinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Sliedrecht. Burgemeester Van Hemmen sprak en een leerlinge las op voortreffelijke wijze een stukje voor uit het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman. Daarna een toespraak van Anja van der Starre en Kees Mijnster (93), een oud-gijzelaar. Hij werd op 16 mei 1944 opgepakt toen hij op weg was naar zijn werk en kwam zo in Kamp Amersfoort terecht waar hij later weer werd vrijgelaten.

Aansluitend op de herdenking legde mijnheer Mijnster samen met zijn dochter - en omringd door vele familieleden - een krans bij de plaquette aan de kerk.

Zeer veel dank aan de mensen van de Historische Vereniging Sliedrecht die deze herdenking hebben georganiseerd naar aanleiding van het onlangs verschenen boekje 'Helsluis'. Dit kon mede dankzij sponsoring van de HVS aan alle schoolkinderen van de groepen 7 en 8 in Sliedrecht worden uitgereikt.

Kees Mijnster legt krans bij de plaquette aan de Grote Kerk in Sliedrecht, 16-5-2018
Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 11:34

Merwedegijzelaars gerepresenteerd op Ereveld vol Leven in Loenen

Op 4 mei 2018 vond Ereveld vol Leven plaats op de Erebegraafplaats in Loenen. Tijdens de herdenking Ereveld vol Leven worden de slachtoffers die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen op een unieke wijze gesymboliseersd. Bij een deel van de graven stond een representant (stand-in) van dezelfde leeftijd als het oorlogsslachtoffer. Om daarmee zichtbaar te maken dat er werkelijk bij iedere grafsteen levens horen van mensen zoals jij en ik.

Op de Erebegraafplaats liggen zes Merwedegijzelaars begraven: Barend de Bruin, Peter Donk, Willem van der Hoff, Teunis Koesveld, Bas de Ruijter en Pieter Schouten. Ook achter de gedenkstenen van deze op jonge leeftijd in Duitsland gestorven mannen stonden representanten. De representanten kenden de families van de slachtoffers niet, maar vonden het allemaal heel eervol voor zo'n anderhalf uur de plaats van de omgekomen gijzelaars in te nemen, terwijl bezoekers van het Ereveld langs liepen.

https://ereveldvolleven.nl/

Representant Arnoud achter de steen van Barend de Bruin tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Bernard achter de steen van Peter Donk tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Ramon achter de steen van Willem van der Hoff tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Danny achter de steen van Teunis Koesveld tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Sjaak achter de steen van Bas de Ruijter tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Pietjan achter de steen van Pieter Schouten tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018
Anja van der Starre | Donderdag 10 Mei 2018, 20:58

Struikelstenen voor drie Merwedegijzelaars gelegd op zaterdag 28 april 2018

Onder grote belangstelling heeft Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project Stolpersteine, in Sliedrecht op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2018 in totaal tien Struikelstenen gelegd. Op vrijdag voor de Joodse familie Simon den Hartog (5 stenen aan de Rivierdijk 414) en voor de Joodse onderduikkindjes Bertje en Marleentje Sanders (Hugo de Grootstraat 70).

Op zaterdag werden de stenen voor Arie de Kluijver (Molendijk 25), Pieter van Hemert (Parallelweg 8) en Teunis Ceelen (Stationsweg 198) gelegd. Van de meest naaste familie van Arie de Kluijver waren zijn broer Henk en zus Maartje aanwezig, van Pieter van Hemert zijn broer Adriaan en van Teunis Ceelen zijn jongste zus Greet. Daarnaast waren er ook behoorlijk wat neven en nichten en andere belangstellenden aanwezig. Loco-burgemeester Hanny Visser hield toespraken, Anja van der Starre en Maria Stam, bestuursleden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht, deden dat namens de families.

In 2017 werd er al een steen gelegd voor Klaas Görtemöller. In 2019 en 2020 zullen nog zeven andere uit Sliedrecht afkomstige Merwedegijzelaars een Struikelsteen krijgen bij het adres waar ze het laatst woonden.

De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Arie de Kluijver aan de Molendijk 25 in Sliedrecht. De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Pieter van Hemert aan de Parallelweg 8 in Sliedrecht. De op 28 april 2018 gelegde Struikelsteen voor Teunis Ceelen aan de Stationsweg 198 in Sliedrecht.
Anja van der Starre | Zondag 29 April 2018, 19:43
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »