Nieuws

Represailleslachtoffers centraal op herdenking Kamp Amersfoort op19 april 2019

De opzet van de jaarlijkse herdenking op 19 april in Kamp Amersfoort is dit keer anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen volgen elkaar op zonder een presentator. Het is een verhaal in de vorm van muziek, tekst, video en toespraken. Het neemt de aanwezigen mee in het herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Alle sprekers vertellen hun eigen verhaal, maar het geheel is logisch op elkaar afgestemd.

Centraal dit keer staan de slachtoffers van gijzelingen en represailles. Het ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek’ zijn. De confrontatie met verschillende dilemma’s. Hoe de trauma’s bijna 75 jaar later in de vele gezinnen nog doorwerken. Wat er vaak niet verteld of juist verzwegen is. Niet alleen bij de gezinnen waarvan de vader of opa om het leven is gekomen, maar juist ook bij degene die levend terugkwamen. Zij en hun gezinsleden zijn voor het leven getekend.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de grote groep Merwedegijzelaars. Het verhaal dat representatief is voor het verhaal van andere gijzelaarsgroepen. Meer info volgt nog, onder andere via de site van Kamp Amersfoort.

Iedereen is van harte welkom de herdenking in Kamp Amersfoort bij te wonen op vrijdag 19 april van 12.30 - 15.00 uur (Loes van Overeemlaan 19, Leusden).

Anja van der Starre | Woensdag 20 Februari 2019, 17:44

NOS gaat documentaire over Merwedegijzelaars maken!

Vandaag heeft de NOS mij bevestigd, dat hun team de geschiedenis van de Merwedegijzelaars centraal gaat stellen in een Documentaire voor de Nationale Herdenking 2019.

In de eerste plaats ben ik door dit nieuws echt enorm geraakt. Wat zou ik dit graag met mijn vader delen! Een documentaire voor de landelijke televisie over het bizarre verhaal van aanslag, represaille en heel veel onschuldige slachtoffers en stil verdriet. Voor de meeste gijzelaars is het een postuum eerbetoon, maar ik wil vooral benadrukken dat dit een grote uitreiking naar slachtoffers en nabestaanden is. Ik houd u hier op de hoogte.

Anja van der Starre | Woensdag 14 November 2018, 19:18

CS De Hoven Calvijn adopteert plaquette Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam

Leerlingen van Havo-3 en VWO-3 van CS De Hoven Calvijn in Hardinxveld-Giessendam hebben in 2018 de plaquette ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars geadopteerd. Onder leiding van docente Lineke de Jong hielden de leerlingen donderdag 17 mei 2018 op het schoolplein van de voormalige School met de Bijbel een herdenking. Ook burgemeester Heijkoop was daarbij aanwezig.

De leerlingen staan klaar voor de herdenking. De plaquette aan de voormalige School met de Bijbel in Hardinxveld. Het bloemstuk namens de school. De door de leerlingen gelegde rozen.
Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 12:04

Merwederazzia herdacht in Grote Kerk te Sliedrecht

Woensdag 16 mei 2018 vond er in de Grote Kerk in Sliedrecht een mooie en waardige herdenking van de Merwederazzia plaats. Speciale gasten waren de vele schoolkinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Sliedrecht. Burgemeester Van Hemmen sprak en een leerlinge las op voortreffelijke wijze een stukje voor uit het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman. Daarna een toespraak van Anja van der Starre en Kees Mijnster (93), een oud-gijzelaar. Hij werd op 16 mei 1944 opgepakt toen hij op weg was naar zijn werk en kwam zo in Kamp Amersfoort terecht waar hij later weer werd vrijgelaten.

Aansluitend op de herdenking legde mijnheer Mijnster samen met zijn dochter - en omringd door vele familieleden - een krans bij de plaquette aan de kerk.

Zeer veel dank aan de mensen van de Historische Vereniging Sliedrecht die deze herdenking hebben georganiseerd naar aanleiding van het onlangs verschenen boekje 'Helsluis'. Dit kon mede dankzij sponsoring van de HVS aan alle schoolkinderen van de groepen 7 en 8 in Sliedrecht worden uitgereikt.

Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 11:34

Merwedegijzelaars gerepresenteerd op Ereveld vol Leven in Loenen

Op 4 mei 2018 vond Ereveld vol Leven plaats op de Erebegraafplaats in Loenen. Tijdens de herdenking Ereveld vol Leven worden de slachtoffers die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen op een unieke wijze gesymboliseerd. Bij een deel van de graven stond een representant (stand-in) van dezelfde leeftijd als het oorlogsslachtoffer. Om daarmee zichtbaar te maken dat er werkelijk bij iedere grafsteen levens horen van mensen zoals jij en ik.

Op de Erebegraafplaats liggen zes Merwedegijzelaars begraven: Barend de Bruin, Peter Donk, Willem van der Hoff, Teunis Koesveld, Bas de Ruijter en Pieter Schouten. Ook achter de gedenkstenen van deze op jonge leeftijd in Duitsland gestorven mannen stonden representanten. De representanten kenden de families van de slachtoffers niet, maar vonden het allemaal heel eervol voor zo'n anderhalf uur de plaats van de omgekomen gijzelaars in te nemen, terwijl bezoekers van het Ereveld langs liepen.

https://ereveldvolleven.nl/

Representant Arnoud achter de steen van Barend de Bruin tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Bernard achter de steen van Peter Donk tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Ramon achter de steen van Willem van der Hoff tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Danny achter de steen van Teunis Koesveld tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Sjaak achter de steen van Bas de Ruijter tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Representant Pietjan achter de steen van Pieter Schouten tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018
Anja van der Starre | Donderdag 10 Mei 2018, 20:58
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »