Borstbeeld Willem Aantjes
Op 25 januari 2008 plaatste AD/De Dordtenaar mijn ingezonden brief, waarvan u onderstaand de tekst kunt lezen (zie ook onder Foto's -> Artikelen uit de media 2008).
De CDA regio Alblasserwaard heeft gemeend Willem Aantjes te moeten eren met een bronzen buste in de voortuin van zijn ouderlijk huis in zijn geboortedorp Bleskensgraaf. De Alblasserwaardse CDA-ers willen met het beeld, dat woensdag 16 januari 2008 onthuld werd, hun waardering tonen voor een groot streek- en partijgenoot. Het is bekend, dat deze streekgenoot er door toedoen van Dr. Lou de Jong in de jaren 70 onterecht van werd beschuldigd lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Hoewel dit een onware aantijging bleek, blijft het feit dat Willem Aantjes na de oorlog drie decennia lang misleidende verklaringen heeft afgelegd over zijn oorlogsverleden. Volgens waarnemend voorzitter Arie Slob van het CDA regio Alblasserwaard begrijpelijk: ‘Dat je er na de oorlog over zweeg dat je wel iets voor de Duitsers had gedaan, is natuurlijk niet zo gek. Eigenlijk heeft hij daar zijn hele leven onder geleden’ (citaat uit AD/De Dordtenaar van 7 januari 2008).
Ik denk aan de vele honderden jonge mannen die op 16 mei 1944 bij een grootscheepse razzia in de Alblasserwaard zijn opgepakt. Via Kamp Amersfoort belandden vele van deze zogenaamde Merwedegijzelaars in Duitsland, waar zij in kampen te werk werden gesteld. Degenen die na de oorlog vaak geestelijk en lichamelijk verminkt terugkeerden, werden in hun vaderland als derderangsburgers ontvangen. Voor hen geen waardering of begrip voor het doorstane leed en ervaren onrecht. Zij wilden niet zwijgen over wat zij voor de Duitsers hadden moeten doen, maar vonden geen luisterend oor. Ook zij – en hun families - hebben hier hun hele leven onder geleden. Maar helaas ... voor deze streekgenoten, waarvoor diep respect op zijn plaats is, zal er geen beeld verrijzen.