26 februari: overhandiging schaakboek in Kamp Amersfoort

Het boek ‘De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010’ is een groot succes. Het heeft onder meer geleid tot contacten met Kamp Amersfoort. De directie van het kamp heeft belangstelling getoond, omdat in het boek twee prachtige verhalen staan over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in 1944 vanaf de razzia in Sliedrecht door de Duitsers en hetgeen twee leden (P.C. Parel en B. van der Starre) van de Sliedrechtse schaakvereniging in Kamp Amersfoort hebben meegemaakt. Op zaterdag 26 februari 2011 gaan we daarom uit respect voor de mensen uit het verleden naar Kamp Amersfoort in de bossen waar eens zoveel leed werd geleden. De schakers hebben daar bij stil willen staan in het boek en door het boek daar te brengen willen ze de sporen van de geschiedenis naar het heden doortrekken. Opdat we niet vergeten.

Dankzij Anja van der Starre en P.C. Parel zijn de verhalen in het boek tot stand gekomen. Anja heeft de belevenissen van haar vader Bas beschreven, terwijl P.C. Parel aan het eind van zijn leven ook wat pagina’s heeft geschreven over de zware tijd in het kamp. De Schaakvereniging Sliedrecht wil het overhandigen van het boek niet zomaar even doen. Ze wil iedereen de gelegenheid geven om de overhandiging in het kamp bij te wonen, waarbij in overleg met Kamp Amersfoort een gedenkwaardig programma is samengesteld.

11.00 - 11.30 uur: ontvangst met koffie in Kamp Amersfoort

11.30 - 12.00 uur: het officiële gedeelte met welkomstwoord door Harry Ruijs (directie Kamp Amersfoort) + overhandiging boekwerken door bestuursleden van Schaakvereniging Sliedrecht + symbolische schaakpartij tussen familieleden van Piet Parel en Bas van der Starre

12.15 - 13.15 uur: rondleiding door kamp voor belangstellenden

 

Bij deze nodigt het bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht alle schaakvrienden uit de regio, alsmede ook andere belangstellenden, uit om deze gedenkwaardige gebeurtenis bij te wonen. De enige kosten die aan het uitje zit verbonden zijn de lunchkosten, die we niet hoger inschatten dan € 20,-. (Nabestaanden van) Merwedegijzelaars kunnen zich aanmelden via Anja van der Starre. Natuurlijk hoopt het bestuur - en medeorganisator Anja van der Starre namens De Merwedegijzelaars - op een mooie opkomst. 

De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht, auteur Jerry van Rekom
Jerry van Rekom/Anja van der Starre | maandag 24 januari 2011, 09:24