Nieuws

Plaats een zoekopdracht bij het ITS in Bad Arolsen!

Nabestaanden van oorlogsslachtoffers kunnen bij het ITS (International Tracing Service) in Bad Arolsen in Duitsland een zoekaanvraag indienen voor meer informatie over het betreffende familielid. De medewerkers gaan dan in de archieven op zoek naar eventueel beschikbare documenten. Op 7 juni jl. heb ik via de website van het ITS een dergelijk verzoek gedaan. Vandaag ontving ik per post kopieën van documenten van mijn vader, die te maken hebben met zijn gevangenschap en tewerkstelling bij Büssing Flumo (Flugzeugmotorenwerke) te Braunschweig. Zeer de moeite waard, daar ik geen idee had van het bestaan van dergelijke documenten. Een tip voor iedereen die op zoek is naar mogelijke sporen.

Documentenuittreksel Bas van der Starre in ITS Bad Arolsen
Anja van der Starre | Woensdag 28 Juli 2010, 17:57

Website vernieuwd!

De website van de Merwedegijzelaars is vernieuwd! Trouwe bezoekers viel het vast al op: het ‘gezicht’ van het digitale monument heeft een facelift gekregen. Hoewel de oude site op zich prima voldeed, werd het na ruim vier jaar (de website is 5 december 2005 online gegaan) tijd wat (technische) moderniseringen door te voeren en ook de vormgeving is hierin meegenomen. Er zijn diverse zichtbare en niet zichtbare wijzigingen. Zeer welkome en gebruikersvriendelijke verbeteringen zijn, dat foto’s direct als thumbnail op de pagina’s getoond worden en dat er daarnaast simpeler (met een zoekveld) naar informatie op de site gezocht kan worden. 
 
Mijn dank gaat uit naar webmaster Bert Hekman, die alle veranderingen netjes en snel heeft doorgevoerd. Het ziet er naar mijn mening strak en overzichtelijk uit. Ik hoop dat u er net zo enthousiast over bent als ik!

Anja van der Starre | Vrijdag 7 Mei 2010, 10:45

Demi en Sharona maken gedicht over Merwedegijzelaars

In het kader van 65 jaar bevrijding heeft de Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht in de vooravond van 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst droegen vier basisschoolleerlingen een door hun gemaakt gedicht voor. Hiertoe was door het Comité 4 en 5 mei in het voorjaar een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder leerlingen van de groepen 7 en 8. De winnende gedichten waren Ik wil vrede van Rosanne Bakker (Oranje Nassauschool), Oorlog van Inge van Wijk (Prins Willem Alexanderschool) en Merwedegijzelaars van Demi Vermeulen en Sharona Niesert (Henri Dunantschool).

Demi en Sharona (groep 7, Henri Dunantschool Sliedrecht)
Anja van der Starre | Dinsdag 4 Mei 2010, 23:02

Expositie over Merwedegijzelaars in bibliotheek Werkendam

Vanaf 29 april t/m eind mei 2010 is in de bibliotheek van Werkendam aan de Gedempte Haven een expositie over de Merwedegijzelaars te zien. De expositie is ingericht in samenwerking met de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. Er worden onder andere documenten getoond van de 41 mensen die op 16 mei 1944 tijdens een grote vergeldingsrazzia werden opgepakt in Werkendam en de Biesbosch. Voor meer informatie zie: www.bibliotheekaltena.nl/

Expositie in de bibliotheek in Werkendam, mei 2010 Expositie in de bibliotheek van Werkendam, mei 2010
Anja van der Starre | Donderdag 29 April 2010, 21:14

Lezing over Merwedegijzelaars in Giessenburg

Anja van der Starre houdt donderdag 22 april 2010 in de Til in Giessenburg een lezing over de Merwedegijzelaars, aanvang 20.00 uur. Zij doet dit op uitnodiging van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. Toegang is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen 2,00.
Anja van der Starre | Donderdag 15 April 2010, 11:04
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »