Nieuws

Expositie Oorlog en bevrijding in Sliedrechts Museum

In het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99 is van 10 april tot 22 mei 2010 de tentoonstelling Oorlog en Bevrijding te zien. In het kader van 65 jaar bevrijding heeft de stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht het initiatief tot deze expositie genomen. Dit Comité heeft in samenwerking met de gemeente ook een brochure uitgegeven met als hoofdonderwerp het drama van de Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944. Deze brochure is op alle Sliedrechtse basisscholen verspreid. Op scholen die hiervoor belangstelling hebben, zullen voor de groepen 7 en 8 gastlessen over het onderwerp gegeven worden (o.a. door Anja van der Starre). Het Sliedrechts Museum is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 -17.00 uur en speciaal op Bevrijdingsdag van 11.00- 17.00 uur. Toegang € 1,00; kinderen € 0,50.
Anja van der Starre | Maandag 5 April 2010, 19:59

Boekje, dvd en tentoonstelling over Merwedegijzelaars

In mei van dit jaar is het 66 jaar geleden dat er in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk en Werkendam een grote vergeldingsrazzia plaatsvond. In het kader daarvan verschijnen half april een boekje en een dvd over de Merwedegijzelaars, slachtoffers van deze razzia.

Het boekje is geschreven door Anja van der Starre in opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. De dvd is gemaakt door Gert Romijn. Anja en Gert zijn beiden kinderen van ex-gijzelaars (respectievelijk van Bas van der Starre en Gerrit Romijn). Woensdagavond 14 april 2010 wordt het boekje gepresenteerd in de gemeentelijke bibliotheek aan de Pietersweer 34 te Hardinxveld-Giessendam. Het eerste exemplaar zal dan door de voorzitter van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, Teun Sluimer, aan de schrijfster worden overhandigd. Aansluitend hierop geeft Anja van der Starre een presentatie over de Merwedegijzelaars. De dvd van Gert Romijn over de Merwedegijzelaars is vanaf 15 april 2010 te koop (in de winkel van Romijn Wonen aan de Buurt 12 te Boven-Hardinxveld). De dvd is een prachtig document, waarin enkele overlevenden op integere wijze verslag doen van de dramatische gebeurtenissen uit het verleden. In de bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam zal aankomende periode ook een kleine expositie over de Merwedegijzelaars te zien zijn.
Gert Romijn en Anja van der Starre met de dvd over de Merwedegijzelaars (Foto: Margreet Strijker)
Anja van der Starre | Woensdag 31 Maart 2010, 21:07

Indrukwekkend bezoek Merwedegijzelaars aan Kamp Amersfoort

Zaterdag 27 maart 2010 heeft een delegatie van Merwedegijzelaars een bezoek gebracht aan Kamp Amersfoort. Onder de 70 aanwezigen waren twee ex-gijzelaars: Jan Braanker en Jan van Lopik. Overige bezoekers waren overwegend nabestaanden van ex-gijzelaars. Om 11.00 uur heette Harry Ruijs, de directeur van Kamp Amersfoort, de aanwezigen welkom. Aansluitend werd een indrukwekkende dvd over het kamp vertoond. Na de lunch volgde een rondleiding over het voormalige kampterrein. Hierna was er in het bezoekerscentrum nog gelegenheid elkaar te ontmoeten en bij te praten. Onder Foto's op deze website (in de map Excursie naar Kamp Amersfoort op 27 maart 2010) vindt u een impressie van deze dag.
Anja van der Starre | Zaterdag 27 Maart 2010, 19:39

Excursie naar Kamp Amersfoort op 27 maart 2010

Zaterdag 27 maart 2010 is er voor Merwedegijzelaars en/of hun nabestaanden een speciaal programma met rondleiding in Kamp Amersfoort georganiseerd (van 11.00 - 14.30 uur). Bent u een Merwedegijzelaar of een nabestaande en heeft u interesse deze dag bij te wonen, meld u dan via Contact elders op deze site bij mij aan. Vermeld dan s.v.p. ook met hoeveel personen u graag wilt komen en of u over eigen vervoer beschikt.
Anja van der Starre | Zondag 1 November 2009, 16:23

Families gezocht van oorlogsslachtoffers

Van sommige kampgevangenen die de oorlog niet overleefd hebben, zijn nog wel persoonlijke bezittingen bewaard gebleven. Sinds kort wordt via internet geprobeerd de families van deze omgekomen gevangenen te vinden, want „een papiertje waar iets op geschreven is, kan net zo kostbaar zijn als een gouden ring.” Op de site www.oorlogsnalatenschappen.blogspot.com vindt u een lijst met namen van omgekomen gevangenen, waar nog bezittingen van zijn. Op de lijst ook de namen van Arie Brouwer uit Giessendam (1913) en Adrianus van Driel uit Werkendam (1890).

Nabestaanden krijgen spullen uit Nazikamp (Algemeen Dagblad, februari 2010)
Anja van der Starre | Woensdag 30 September 2009, 21:04
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »