Nieuws

14 mei 2009: lezing Merwedegijzelaars in Werkendam

Donderdag 14 mei 2009 geef ik op uitnodiging van de Historische Vereniging Werkendam een lezing over de Merwedegijzelaars. Locatie: Partycentrum De Kwinter, Hooftlanden 1 in Werkendam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: 3,00 Euro voor leden en 6,00 Euro voor niet leden (inclusief koffie/thee bij entree).
Merwedegijzelaars 1944, artikel over lezing in Werkendam in Altena Nieuws d.d. 20 mei 2009
Anja van der Starre | Dinsdag 27 Januari 2009, 21:32

Site Merwedegijzelaars fantastisch 'gegroeid'!

Vandaag is dit Digitale Monument over de Merwedegijzelaars alweer twee jaar in de lucht! Dat de site in een behoefte voorziet is wel duidelijk geworden. Heel veel mensen hebben mij de afgelopen twee jaar benaderd, omdat ze aangenaam verrast waren op de site eindelijk meer informatie te vinden over het verhaal van de Merwedegijzelaars. Een verhaal wat in de (regionale) geschiedenis ten onrechte onderbelicht is gebleven. Zo ben ik in contact gekomen met enkele ex-Merwedegijzelaars, maar ook hun kinderen stuurden mij mails. Sommigen vertelden mij hun persoonlijk verhaal; vaak herkenbaar en meestal ook emotioneel.

Op landelijk niveau is de site eveneens niet onopgemerkt gebleven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde mij begin 2008 met de vraag of ik hen in contact kon brengen met een ex-Merwedegijzelaar, zodat zij zijn verhaal op de DVD 'Sprekende beelden 2008 - getuigenverhalen' vast zouden kunnen leggen. Ik vond de heer Job van der Linden uit Hardinxveld bereid dit te doen. Zijn verhaal, dat representatief is voor vele Merwedegijzelaars, is ontroerend mooi in beeld gebracht.

Ik wil alle mensen die contact met mij gezocht hebben hartelijk danken voor de genomen moeite. Dankzij hen heb ik de site verder kunnen vervolmaken. Naast verhalen, foto's en documenten heb ik zelfs ook nog enkele namen toe kunnen voegen. Vergeleken bij 5 december 2006 is de site dan ook indrukwekkend gegroeid. Fantastisch! Voor mij een drijfveer me in te blijven zetten dit stuk geschiedenis, wat op de levens van vele honderden jonge mannen en hun familie-/gezinsleden een groot stempel heeft gedrukt, levend te houden.

Anja van der Starre | Donderdag 4 December 2008, 21:40

14 oktober: lezing Merwedegijzelaars in Sliedrecht

Dinsdag 14 oktober 2008 geef ik informatie over de Merwedegijzelaars tijdens een bijeenkomst van veteranen in de recreatiezaal van de Elzenhof aan de Deltalaan (ingang achterzijde bij de nummers 1-105) in Sliedrecht. (Niet)leden en belangstellenden zijn van harte welkom. De lezing begint om 14.00 uur.
Anja van der Starre | Donderdag 9 Oktober 2008, 16:07

Bernadette praat met ...

In april 2008 was ik te gast in het programma Bernadette praat met .... van MerweTV (lokale televisie van Sliedrecht en omstreken). Onderwerp van gesprek is uiteraard de Merwedegijzelaars. Het filmpje is te zien via YouTube.

Anja van der Starre | Vrijdag 2 Mei 2008, 14:24

DVD 'Sprekende beelden' met getuigenverhalen

Het 4 en 5 mei Comité heeft dit jaar opnieuw een DVD 'sprekende beelden' gemaakt. Op de DVD vertellen oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden hun persoonlijke en vaak aangrijpende verhaal bij 9 oorlogsmonumenten. Op een van de filmpjes komt Merwedegijzelaar Job van der Linden (89) uit Hardinxveld-Giessendam aan het woord. Zijn leven veranderde drastisch toen hij bij de razzia van 16 mei 1944 werd opgepakt. Op de website van het 4 en 5 mei Comité is het filmpje over Job van der Linden te zien.

Anja van der Starre | Vrijdag 18 April 2008, 11:29
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »