Nieuws

Kim Putters herdenkt Merwedegijzelaars in Kamp Amersfoort

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), heeft donderdag 19 april 2018 in Kamp Amersfoort stilgestaan bij de gevangenneming van de Merwedegijzelaars op 16 mei 1944. Putters verzorgde dit jaar een lezing bij de herdenking van Kamp Amersfoort, dat op 19 april 1945 werd overgedragen aan het Rode Kruis.

De mannen werden in eerste instantie verzameld in Sliedrecht bij de Hervormde Kerk en in Neder-Hardinxveld bij de School met de Bijbel. ,,Het zijn plekken waar ik al mijn hele leven langsloop, vaak in alle haast'', vertelt Putters die zelf uit Hardinxveld komt. Sinds hij op de hoogte is van wat zich in 1944 heeft afgespeeld, hebben ,,deze plekken voorgoed een andere betekenis'' en is Kamp Amersfoort ,,dichtbij gekomen''. Veel van zijn vrienden dragen dezelfde familienamen als die van de weggevoerde mannen. ,,Hun familiegeschiedenissen zijn vermengd geraakt met de mijne.''

De volledige toespraak van Kim Putters is hier te lezen of bekijk de volledige videoregistratie door Dick van den Berg.

Hun geschiedenissen zijn vermengd met de mijne, artikel in AD/Rivierenland dd 20-04-2018
Anja van der Starre | Vrijdag 20 April 2018, 20:19

11 april 2018: uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia'

Woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan een oud-Merwedegijzelaar. Dit gebeurt in het Historisch Informatiecentrum in de Peulenstraat 243 in Hardinxveld-Giessendam. Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien.

Om de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith Brinkman voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht maken het mogelijk dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis ontvangen. De leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen het boekje cadeau. Overige belangstellenden kunnen het boekje na 11 april aanstaande kopen bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.

Boekje Helsluis, een verhaal over de Merwederazzia van Judith Brinkman (april 2018) Artikel uit Het Kompas over uitreiking boekje "Helsluis" d.d. 18-4-2018
Anja van der Starre | Donderdag 15 Maart 2018, 22:57

Impressie van de legging eerste elf Struikelstenen in Sliedrecht

Klik hier voor een impressie van de legging van de eerste elf Struikelstenen in Sliedrecht door Gunter Demnig op maandag 6 februari 2017.

Anja van der Starre | Zaterdag 25 Februari 2017, 22:04

Struikelsteen voor Sliedrechtse Klaas Görtemöller op 6 februari 2017

Maandag 6 februari 2017 om 9.00 uur zal Gunter Demnig in Sliedrecht de eerste elf struikelstenen leggen van de in totaal circa 40 te plaatsen stenen. Tien stenen zijn voor twee Joodse families (Hartog den Hartog en Kleinkramer) en één is voor Merwedegijzelaar Klaas Görtemöller. Iedereen is van harte welkom de steenlegging bij te wonen op de adressen aan de Adriaan Volkersingel 22 en 25 en Molendijk (ter hoogte van nummer 160). Daarna is er gelegenheid nog met elkaar na te praten in het kantoor van de ABB aan de Molendijk 160. Voor meer informatie zie: http://hetkompassliedrecht.nl/lokaal/eerste-struikelstenen-begin-volgend-jaar-geplaatst-191955 en http://www.struikelstenensliedrecht.nl.

 

De Struikelsteen voor Klaas Görtemöller aan de Molendijk 160 in Sliedrecht Teus Görtemöller en zijn vrouw met de Struikelsteen voor hun (schoon)vader (6 februari 2017)
Anja van der Starre | Zondag 11 December 2016, 18:08

Gedicht 16 mei 1944 - 16 mei 2016

de appelboom
zit zonder bloesem
de wind van het weekend
blies hem leeg
de rozenknop verraadt
verscholen rood
de Grote Kerk
wordt voorbij gefietst
door vroege Pinkstervierders
verhaalt in niets
van 16 mei vorig jaar
het jaar daarvoor
bakstenen verzwijgen
de geschiedenis
stoeptegels dragen
belopen dameslaarzen
die even dralen
bij een rijtje namen
misschien ging de ranke hand
over het koper
misschien keek ze omhoog
vroeg ze zich af
hoe de wolken waren
toen arme zielen
zich verzamelden
nog eens opkeken
naar de ruiten
van de Grote Kerk
opkeken naar dwarrelend
appelboombloesemblad
het dorp
kwam zonder bloesem
de oostenwind
blies haar leeg
belopen dameslaarzen
keren huiswaarts
met lege handen

Petra M. Heerenwaaijer 

Gedicht in Het Kompas van de Sliedrechtse dorpsdichteres Petra M. Heerenwaaijer (19-05-2016)
Petra M. Heerenwaaijer | Zaterdag 21 Mei 2016, 19:14
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »