In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G.C. Guermonprez) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.D.M. Haars)
hart

8 personen hebben Jielis Guys in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jielis Guys
Roepnaam: Jielis
 
Geboren:dinsdag 20 december 1921 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 29 mei 2010 te Sliedrecht
Begraven: donderdag 3 juni 2010 te Sliedrecht
 
Adres:D 23
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Arbeider
 
Anmeldung Lippendorf 45 Overlijdensadvertentie Jielis Guys Persoonsbewijs Jielis Guys, voorzijde Formulier Jielis Guys Gewestelijk Arbeidsbureau voor tewerkstelling in Duitsland Persoonsbewijs Jielis Guys, achterzijde Kaartje Jielis Guys van het opvangcentrum in Konstanz (Frankrijk) waar hij na de oorlog verbleef Jielis Guys Transportkaart Jielis Guys vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Jielis Guys uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen Administratiekaart Jielis Guys in Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1156
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jielis Guys is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Jielis Guys is teruggekeerd: augustus 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In 2001 doet Jielis Guys een poging een schadeloosstelling aan te vragen via het German Forced Labour Compensation Programme. Hij legt daarvoor de volgende verklaring af: 'Tijdens een razzia opgepakt en naar Amersfoort vervoerd op 16 mei 1944. Na circa 2 maanden naar Duitsland vervoerd naar een klein plaatsje bij Leipzig: Peres. Gewerkt in een bruinkoolfabriek of -mijn waar briketten werden geperst. Altijd bewakers om je heen die je sloegen als je niet doorwerkte. Praktisch geen eten. Eind april 1945 bevrijd door de Canadezen. Bronchitis opgelopen en nooit meer kwijt geraakt. Na veel omzwervingen met het Rode Kruis via Zwitserland en Frankrijk naar Nederland terug. In augustus 1945 thuis gekomen'. 

Op 27 februari 2014 vertelt Gerda Oskam-Guys, de dochter van Jielis, het volgende aan Wim van den Heerik: 'Mijn vader is opgepakt toen hij van huis richting het centrum liep om bij iemand werk te verrichten. Waar dat geweest is, is mij niet bekend; waarschijnlijk om op een andere boerderij te helpen met de werkzaamheden. In Amersfoort heeft hij nog klappen opgelopen van de beruchte Kotälla. Ik weet dat mijn vader in Duitsland in Peres gezeten heeft. Daar heeft hij een keer stokslagen gekregen toen men ontdekte dat hij een biet bij zich had. Die had hij ergens kunnen bemachtigen en het kwam uit, omdat er nog een stukje blad uit zijn zak stak. Hij belandde daar ook nog in de ziekenboeg vanwege een longontsteking. Hij heeft ons altijd verteld, dat hij zijn leven toen dankte aan de Sliedrechter Henk de Jong, die daar als Sanitäter de zieken verpleegde. Mijn vader kwam in augustus 1945 thuis'.


Vorige persoon (G.C. Guermonprez) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.D.M. Haars)