Op 16 mei 1944 werden aan beide zijden van de Merwede honderden jonge mannen
opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Velen van hen keerden nooit terug.

Vorige persoon (A. Hagoort) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Ham)

Naam: Jan Gerrit Hak
Roepnaam: Jan Gerrit
Geboren:Maandag 4 September 1922
Adres:B 907
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Metselaar
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Sliedrecht en Hardinxveld van 16 mei 1944: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1130
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Gerrit Hak is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Spergau, Spergau
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
 
Overleden: Woensdag 20 September 1995
Begraven: te Woudrichem
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Jan Gerrit Hak verbleef in dezelfde kampen als de heer Klaas Görtemöller uit Sliedrecht, die op 17 november 1944 in Duitsland is overleden. Uit oktober 1946 is een officieel document bewaard gebleven, waarin de heer Hak als volgt verklaart:

'Op 16 mei 1944 werd ik met vele anderen, waaronder Klaas Görtemöller, bij een razzia door de Grüne Polizei te Sliedrecht gearresteerd. Evenals ik werd genoemde Klaas Görtemöller daarop naar de volgende concentratiekampen gevoerd: Amersfoort, Schkopau (onder Leipzig), Spergau en tenslotte naar Zöschen. Het laatste concentratiekamp was zogenaamd een verbeteringskamp. In september 1944 kwamen wij daar aan. De toestand in het kamp was onhoudbaar. We kregen hoegenaamd geen eten. 's Morgens om 4.30 uur moesten we aantreden voor appél. 's Avonds om 21.00 uur konden wij gaan liggen. De eerste tijd verbleven we 's nachts op de grond op wat stro. Er werd in het kamp door de Duitsers ook flink geranseld. De arbeid was zeer zwaar en wij werden steeds opgejaagd. Velen bezweken in die toestand. Tenslotte waren er van de 50 personen waarmee ik in het kamp kwam, nog 22 in leven. Al spoedig kwam Klaas Görtemöller in de ziekenafdeling. Een verblijf waar een afschuwelijke toestand heerste, daar er niets gedaan werd om diaree-lijders te helpen en uit hun vuil te halen. Görtemöller was een zwaartillend persoon en kon ook uit zielkundig oogpunt de ontberingen niet verwerken. Vanaf de aanvang sprak hij vaak over zijn vrouw en kinderen. Daarbij kwam dat hij aangewezen werd om de bezweken gevangenen mee te begraven. Hij hield het slechts enkele weken vol. Nadat hij van de been raakte, heeft hij nog slechts zeer kort geleefd'.


Vorige persoon (A. Hagoort) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Ham)