In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Hagoort) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Ham)
hart

Een persoon heeft Jan Gerrit Hak in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Gerrit Hak
Roepnaam: Jan Gerrit
 
Geboren:maandag 4 september 1922 te Sliedrecht
Overleden: woensdag 20 september 1995
Begraven: te Woudrichem
 
Adres:B 907
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Metselaar
 
Administratiekaart Jan Gerrit Hak, PDL Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung van Jan Gerrit Hak Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Jan Gerrit Hak vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Document Gerrit Hak van de Leuna-Werke Lijst met namen dwangarbeiders Leuna-Werke te Merseburg, waaronder die van Gerrit Hak
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1130
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Gerrit Hak is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Spergau, ArbeitsErziehungsLager
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Spergau, LEUNA-Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Jan Gerrit Hak verbleef in dezelfde kampen als de heer Klaas Görtemöller uit Sliedrecht, die op 17 november 1944 in Duitsland is overleden. Uit oktober 1946 is een officieel document bewaard gebleven, waarin de heer Hak als volgt verklaart:

'Op 16 mei 1944 werd ik met vele anderen, waaronder Klaas Görtemöller, bij een razzia door de Grüne Polizei te Sliedrecht gearresteerd. Evenals ik werd genoemde Klaas Görtemöller daarop naar de volgende concentratiekampen gevoerd: Amersfoort, Schkopau (onder Leipzig), Spergau en tenslotte naar Zöschen. Het laatste concentratiekamp was zogenaamd een verbeteringskamp. In september 1944 kwamen wij daar aan. De toestand in het kamp was onhoudbaar. We kregen hoegenaamd geen eten. 's Morgens om 4.30 uur moesten we aantreden voor appél. 's Avonds om 21.00 uur konden wij gaan liggen. De eerste tijd verbleven we 's nachts op de grond op wat stro. Er werd in het kamp door de Duitsers ook flink geranseld. De arbeid was zeer zwaar en wij werden steeds opgejaagd. Velen bezweken in die toestand. Tenslotte waren er van de 50 personen waarmee ik in het kamp kwam, nog 22 in leven. Al spoedig kwam Klaas Görtemöller in de ziekenafdeling. Een verblijf waar een afschuwelijke toestand heerste, daar er niets gedaan werd om diaree-lijders te helpen en uit hun vuil te halen. Görtemöller was een zwaartillend persoon en kon ook uit zielkundig oogpunt de ontberingen niet verwerken. Vanaf de aanvang sprak hij vaak over zijn vrouw en kinderen. Daarbij kwam dat hij aangewezen werd om de bezweken gevangenen mee te begraven. Hij hield het slechts enkele weken vol. Nadat hij van de been raakte, heeft hij nog slechts zeer kort geleefd.'


Vorige persoon (A. Hagoort) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Ham)