In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Beek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Beer)
hart

2 personen hebben Jacob Gerrit Simon van Beek in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacob Gerrit Simon van Beek
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:zaterdag 4 september 1920 te Sleeuwijk
Overleden: dinsdag 29 november 1977 te Woudrichem
 
Adres:Merwededijk 99
Woonplaats:Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 32 Gerrit van Beek (Bron: boekje Brabantse Merwedegijzelaars) Administratiekaart Gerrit van Beek, PDL Amersfoort Transportkaart Gerrit van Beek vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung van Gerrit van Beek Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de Dordtse Biesbosch .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1075
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacob Gerrit Simon van Beek is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

De heer Gerrit van Beek werkt in 1944 als landarbeider op de boerderij van Cor van der Merwe in de Dordtsche Biesbosch. Samen met Cees Paans en diens vader wordt hij opgepakt en moeten ze met een roeiboot de Beneden Merwede over steken. De vader van Cees Paans wordt weer vrijgelaten en zelf wordt Gerrit met Cees Paans naar de School met den Bijbel in Hardinxveld gebracht om op transport te worden gesteld naar Kamp Amersfoort. Begin juli 1944 gaat hij op transport naar Duitsland. Hij verblijft in de kampen Schkopau, de Kippe in Lippendorf en Alpenrose te Peres. Op 16 april 1945 wordt Van Beek bevrijd, samen met Cees Paans. Zij gaan dan op zoek naar Janus Paans, een broer van Cees Paans, die tewerkgesteld is in Kassel. Vanaf Kassel reizen ze per trein via Nancy en Maastricht naar Raamsdonksveer. Daar varen ze over naar Hank.
Gerrit van Beek blijft zijn leven lang vrijgezel en woont lange tijd bij zijn moeder. Later woont hij bij verschillende familieleden in huis. Zijn neef Karel van Beek vertelt dat hij nooit sprak over zijn kampervaringen. Wel noemt hij hem een stille, wat zonderlinge man, mogelijk ten gevolge van zijn kampverleden.


Vorige persoon (J. Beek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Beer)