In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (K.J. Janse) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.Y. Jong)
hart

8 personen hebben Hendrik Willem de Jong in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik Willem de Jong
Roepnaam: Henk
 
Geboren:zondag 12 oktober 1919 te Sliedrecht
Overleden: dinsdag 26 oktober 2004 te Hardinxveld-Giessendam
 
Adres:Adm. de Ruyterstraat 83
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Landarbeider
 
Boek dat Henk de Jong na de oorlog als dank van medegevangene (uit Arnhem) cadeau kreeg Anmeldung Lippendorf 84 Dankwoord Johan van der Hoven uit Arnhem voor in het boek dat Henk de Jong van hem cadeau kreeg Groep gijzelaars (ook uit Beverwijk) en burgemeester Kleijwegt bij herdenking bij plaquette in Sliedrecht op 16 mei 1994 Persoonsbewijs Henk de Jong Briefkaarten uit Böhlen die Henk de Jong in september 1944 aan zijn meisje, mej. J. Visser, stuurde Lijst (1) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Lijst (2) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Lijst (3) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Lijst (4) die Henk de Jong in De Kippe te Lippendorf bijhield van overleden gevangenen Administratiekaart Henk de Jong in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Henk de Jong Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Henk de Jong vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Henk de Jong
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1284
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Hendrik Willem de Jong is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Hendrik Willem de Jong is teruggekeerd: donderdag 19 juli 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Piet de Jong, de zoon van Henk, mailt op 5 mei 2008 dat het onduidelijk is waar zijn vader op 16 mei 1944 werd opgepakt. De nog in leven zijnde broer van Henk de Jong wist zich nog wel te herinneren, dat zijn broer al een tijdje werk moest doen voor de Duitsers. Loopgraven maken of iets dergelijks. Hiervoor moesten ze zich iedere ochtend om 6.00 uur ergens melden. Of dat op 16 mei ook zo is gegaan, weet hij helaas niet. Piet de Jong meldt verder nog, dat zijn moeder - destijds de verloofde van zijn vader - hem nog wel kleding is wezen brengen.

Henk de Jong werkte als Sanitäter in het kamp Alpenrose en De Kippe, waar hij vele jongens verpleegd heeft. De overleden gevangenen administreerde hij zorgvuldig op een lijst (vier vellen papier).

Herman van Straaten uit Schoten herinnert zich het volgende:

Op 16 april 1945 vertrok er rond 15:30 uur een vrachtwagen met aanhangwagen van het kamp Alpenrose in Peres op zoek naar een ziekenhuis. Op deze vrachtwagen werden 28 jonge mannen vervoerd, waarvan Henk de Jong er een was. De hele nacht hebben ze gereden bij een lucht die werd verlicht door de beschietingen. Om 03:30 uur kwamen ze aan in Mügeln. In deze plaats zijn 8 jongens overleden, waaronder Floris Golverdingen uit Hardinxveld. Daarna overleden er nog 2 in Coswig, waaronder Cornelis Ippel uit Werkendam/De Werken.

Henk de Jong kwam 19 juli 1945 thuis samen met Bartho van der Kreeft eveneens uit Sliedrecht.


Vorige persoon (K.J. Janse) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.Y. Jong)