In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.H. Kammeijer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.T. Kamsteeg)
hart

8 personen hebben Johan Kamp in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Johan Kamp
Roepnaam: Jan
 
Geboren:dinsdag 20 januari 1920 te Almkerk
Overleden: zondag 21 februari 2010 te Werkendam
Begraven: donderdag 25 februari 2010 te Werkendam
 
Adres:D 63
Woonplaats:Almkerk
Beroep:Erdarbeiter
 
Anmeldung Lippendorf 4 Jan Kamp (Bron: boekje Brabantse Merwedegijzela Kaart Jan Kamp uit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Jan Kamp Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Jan Kamp vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Jan Kamp, PDL Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1203
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Johan Kamp is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Johan Kamp is teruggekeerd: september 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Jan Kamp is altijd zeer zwijgzaam over zijn kampverleden. Aan zijn schoonzoon Hans Kamp heeft hij summier weleens iets verteld. "Uit gesprekken met hem heb ik begrepen dat wanneer hij op het land gewerkt had, de boerin hem wat aardappelen gaf. Hij smokkelde de aardappelen stiekem het kamp in, niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de anderen. Totdat het ontdekt werd door de Duitsers. Daarna gooide hij de aardappelen over het hek het kamp in, zodat wanneer ze binnen waren, ze naderhand naar de aardappelen konden zoeken in het gras en ze op een kacheltje in een barak konden poffen".
Dat het smokkelen van aardappelen naar het kamp niet zonder risico is, blijkt uit de dood van Henk van der Aar uit Beverwijk. Op dinsdag 14 november 1944 wordt Van der Aar doodgeschoten vanwege het stelen van aardappelen in de buurt van Kamp Alpenrose in Peres.

De echtgenote van de heer Kamp, mevrouw J. van Maastricht, heeft de kinderen verteld dat ze pas in september 1945 werd herenigd met haar latere echtgenoot. Jan Kamp vertelde dat de onzekerheid na de bevrijding hen tegenhield direct westwaarts naar Nederland te gaan en zo zijn ze te voet via Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en België naar Nederland gegaan. Soms meegenomen door een vrachtwagen, maar veelal te voet. In september 1945 klopt Jan Kamp aan bij het werkadres van zijn vriendin. Ze herkent hem nauwelijks, zo uitgeput en moe ziet hij er uit. Dat vertelt ze slechts zijdelings, aan de kinderen werd altijd de vreugde van het hernieuwde samenzijn als absoluut belangrijkste genoemd.

Na de val van de muur in 1989 en de hereniging van Oost en West-Duitsland is Jan Kamp op 80-jarige leeftijd nog een keer terug geweest naar Peres om te zien of er van het kamp nog wat over was. Het hele dorp blijkt rond 1983 afgegraven door de dag-mijnbouw voor de koolwinning, inclusief de barakken.


Vorige persoon (J.H. Kammeijer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.T. Kamsteeg)