In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (F.C.J.H. Köhler) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Kok)
hart

Een persoon heeft Adrianus de Kok in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adrianus de Kok
Roepnaam: Janus
 
Geboren:zondag 13 december 1925 te Giessendam
Overleden: vrijdag 7 september 1945 te Giessendam
 
Adres:B 297
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Smid
 
Anmeldung Lippendorf 80 Janus de Kok vermoedelijk gefotografeerd aan het begin van de oorlog Häftlingsgeldverwaltung Janus de Kok vanuit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen Transportkaart Janus de Kok vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Janus de Kok, PDL Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1208
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adrianus de Kok is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Adrianus de Kok is teruggekeerd: juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 20 mei 2009 mailt de heer Dirk van der Wiel het volgende:
"Janus de Kok was een buurt- en schoolkameraad van mijn vier jaar oudere tweelingbroers. Hij was de jongste zoon van een timmerman/aannemer die recht tegenover ons was gevestigd naast kruiwagenfabriek DE JONG in Giessendam. Ikzelf was in 1944 twaalf jaar. Vanuit onze woonkamer zagen we het gebeuren: Janus had zich verstopt in een brede dakgoot. Aan de overkant van de Giessen was toentertijd een verhoogde dijk van waaruit de moffen hem ontdekten. Op zeker moment zien we twee soldaten hun erf oplopen en ze sommeerden hem, met hun wapens, naar beneden te komen. Vanaf de plaats van arrestatie hadden zij hem nooit kunnen zien liggen. Puur pech. Kort na thuiskomst is Janus aan T.B. overleden. We zijn nog wel op zijn begrafenis geweest'."


Vorige persoon (F.C.J.H. Köhler) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Kok)