In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Leeuw) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Looij)
hart

5 personen hebben Jacob Cornelis van der Linden in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacob Cornelis van der Linden
Roepnaam: Job
 
Geboren:maandag 27 januari 1919 te Hardinxveld
Overleden: maandag 7 mei 2012 te Hardinxveld-Giessendam
Gecremeerd: zaterdag 12 mei 2012 te Nieuwegein
 
Adres:Rivierdijk A 14
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Arbeider
 
Anmeldung Lippendorf 6 16 mei 2009: burgemeester Wiebosch legt bloemen bij plaquette in Hardinxveld; links Job van der Linden Ik droom er nu, 65 jaar later, nog over, artikel in AD/De Dordtenaar d.d. 18 mei 2009 Registration Record (Medical Clearance Certificate) Job van der Linden, 29 mei 1945 Assembly Center Registration Card van Job van der Linden d.d. 16 mei 1945 Merwedegijzelaars herdacht, artikel uit De Giessen- en Merwebode d.d. 21 mei 1997 Achterkant dvd over Merwedegijzelaars Overlijdensadvertentie Jacob van der Linden Job van der Linden Administratiekaart Job van der Linden in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Job van der Linden Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Job van der Linden Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis op de A14 in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1246
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacob Cornelis van der Linden is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Jacob Cornelis van der Linden is teruggekeerd: woensdag 6 juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

'Ik werkte in 1944 bij bouwmaterialenwinkel Knijff in Gorinchem. Ik begon daar iedere dag om half 7, maar niet op 16 mei 1944. Uitgerekend die dag kon ik wat later beginnen. Toen ik op het punt stond thuis te vertrekken, werd ik direct opgepakt. De razzia was namelijk klokslag 7 uur begonnen. Het wemelde van de Duitsers en foute Nederlanders. Die waanden zich nogal belangrijk dat ze voor deze klus werden ingezet. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Ik woonde nog bij mijn moeder, die de hele dag huilend rondliep dat haar zoon was meegenomen. Een van de Duitsers op straat zei daarop tegen mijn moeder dat ze zich niet al te veel zorgen hoefde te maken, want dat ik 's avonds alweer terug zou zijn. Dat bleek helaas niet waar; in plaats van 1 dag zou ik 13 maanden wegblijven. Vermeldenswaardig is, dat mijn werkgever mijn moeder al die tijd iedere week mijn loon kwam brengen. Dat ben ik nooit vergeten.

Vanaf het verzamelpunt in Hardinxveld ging de reis naar Kamp Amersfoort. Ik heb daar nog wat documenten van (zie afbeeldingen op deze pagina). Na een krappe maand in Amersfoort ging de reis naar Duitsland. Namen van andere Merwedegijzelaars uit Hardinxveld die ik me goed herinner zijn Rook Dame, Bas Egas en Kees en Bas de Ruijter. Alleen Bas Egas en ik zijn van de mannen uit Boven-Hardinxveld nog in leven.

In de kampen waar ik te werk gesteld ben, moesten we steeds de puinhopen opruimen van de bombardementen. Ook moesten we op een dag zo'n 80 doodskisten uitladen en de berg opsjouwen. Als je in die omstandigheden zo'n klus moet doen, gaan er angstige gedachten door je hoofd ... We sliepen in kartonnen tenten met stro op de grond. Met z'n zestienen en de koffers stonden ook nog ergens in een hoek. Als het regende werd alles week.

Toen ik een jaar of vijftig was heb ik veel last van de periode in de Duitse kampen gehad. Dan sliep ik 's nachts niet, maar moest ik wel de volgende ochtend weer aan het werk. Doodmoe was ik dan. Gelukkig ging dat weer over. Nu heb ik er heel af en toe nog last van. Dan word ik 's nachts wakker van angstige dromen.

Hoewel ik na de oorlog altijd hard heb moeten werken, heb ik een goed leven gehad. Ik ben getrouwd met Nel, de vrouw die ik in mijn jeugd al vroeg heb leren kennen. We zijn nog altijd samen en hopen in 2007 onze 60-jarige bruiloft te vieren. We hebben een zoon en een kleinzoon gekregen. Wat me ook vandaag de dag nog wel steekt, is de eer die de mannen uit het verzet vaak krijgen. Maar zij hebben geen verantwoordelijkheid genomen voor hun daad, die het leven van meer dan 25 onschuldige jongens heeft gekost en dat van honderden anderen zo ingrijpend heeft veranderd'.

Opgetekend te Boven-Hardinxveld, 22 juni 2006 (AvdS)

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft in 2008 een filmpje met Job van der Linden opgenomen. Dit filmpje is te zien op de DVD 'Sprekende beelden - getuigenverhalen bij Oorlogsmonumenten'. Deze DVD is gratis opvraagbaar bij de Stichting via info@4en5mei.nl. Klik hier om direct naar het filmpje te gaan.


Vorige persoon (A. Leeuw) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Looij)