In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (M. Naaktgeboren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Noordennen)
hart

3 personen hebben Jacob Theunis Nieuwpoort in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacob Theunis Nieuwpoort
Roepnaam: Jaap
 
Geboren:dinsdag 17 augustus 1926 te Sliedrecht
Overleden: zondag 18 juli 2004 te Wormerveer
 
Adres:C 212
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Arbeider
 
Jaap Nieuwpoort Häftlingsgeldverwaltung Jaap Nieuwpoort Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Jaap Nieuwpoort vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Administratiekaart Jaap Nieuwpoort, PDL Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: bij het station in Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1184
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacob Theunis Nieuwpoort is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De jongere zus van Jaap Nieuwpoort - mevrouw M. Volkers-Nieuwpoort - vertelt mij op 16 september 2009 telefonisch het volgende:

'Mijn broer was nog een heel jonge man toen hij werd opgepakt; hij moest nog 18 jaar worden. Hij werd afgevoerd naar Kamp Amersfoort, daar is hij zes weken gebleven. Dat hij daar is vrijgelaten is te danken aan mijn tante, een zus van mijn moeder. Volgens overlevering is zij naar het hol van de leeuw gegaan: het Atlantahotel in Rotterdam waar enkele hoge Duitsers gestationeerd waren. Hier heeft ze achtergesloten deuren een gesprek afgedwongen. De deuren schenen echt op slot te zijn gegaan, heel griezelig. Maar het gesprek bleef niet zonder resultaat; kort daarna werd mijn broer uit Amersfoort vrijgelaten. Ik zie nog voor me dat hij thuis kwam. Mijn moeder kleedde hem uit in de serre. Hij was broodmager en kaalgeschoren. Zijn hele lichaam zat onder de puisten en het ongedierte. Die zes weken in Kamp Amersfoort hebben mijn broer voor het leven getekend. Emotioneel was het zwaar en dat werd nog erger toen mijn vader plotseling binnen twee jaar overleed. Mijn broer heeft een en ander nooit helemaal kunnen verwerken.

Van de dag dat mijn broer werd opgepakt weet ik alleen het verhaal uit overlevering. Ik heb gehoord dat hij door een NSB-er bij station Sliedrecht vandaan werd meegenomen. Die vent kende mijn broer en nam hem mee. Wij hebben altijd het vermoeden gehad dat de reden hiervoor was, dat deze kerel het niet zo had op onze vader, de architect Aart Nieuwpoort'.

Anja van der Starre


Vorige persoon (M. Naaktgeboren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Noordennen)