In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (D.J. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.B. Schaddelee)
hart

15 personen hebben Krijn de Ruiter in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Krijn de Ruiter
Roepnaam: Krijn
 
Geboren:woensdag 11 mei 1921 te Hardinxveld
Overleden: vrijdag 3 november 1944 te Zöschen
Begraven: te Zöschen, Ehrenmal in het park
 
Adres:Nieuweweg 29
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Timmerman
 
Park met het gedenkteken te Zöschen Rouwkaart Krijn de Ruiter Krijn de Ruiter Nederlands monument naast het Ehrenmal te Zöschen Rouwadvertentie Krijn de Ruiter, bron: Nooduitgave "De Nieuwe Giessenbode", 20 april 1945 Wegwijzer naar het oorlogsgravengedenkteken te Zöschen Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in het park te Zöschen Monument met namen te Zöschen. ook de namen van de hier omgekomen Merwedegijzelaars staan hierop Detail met namen op het monument te Zöschen, waaronder de namen van Leendert den Dunnen, Jan Hettema, Krijn de Ruiter en Klaas Görtemöller Brief van de vader van Krijn de Ruiter aan zijn dochter en haar gezin om hen van het overlijden van Krijn op de hoogte te stellen Ausweis van de zus van Krijn de Ruiter; ze kreeg toestemming van Werkendam naar Hardinxveld over te varen nadat bekend was geworden dat Krijn was overleden Häftlingsgeldverwaltung Krijn de Ruiter Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Krijn de Ruiter vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) De broers Krijn (l) en Kees de Ruiter Bladzijde 30 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Duitsland d.d. 6.7.1944 Administratiekaart Krijn de Ruiter in Kamp Amersfoort Overlijdensakte Krijn de Ruiter opgemaakt te Zöschen nr. 245/1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de Nieuweweg te Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1278
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Krijn de Ruiter is NIET vrijgelaten
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dirk van Houwelingen is de zoon van Ariaantje, een zus van Krijn de Ruiter. Dirk mailt op 2 april 2007: 'Ik heb mijn oom niet gekend, hoewel ik 6 jaar was toen hij werd opgepakt. Volgens mij zijn ze op het schoolplein van de openbare lagere school onder aan de Dam verzameld, waar oom Krijn voor het laatst gezien is. Volgens andere familieleden heeft mijn moeder hem daar eten gebracht. Zijn overlijden en dat van twee ooms aan vaders kant, die op 23 november 1944 verdronken zijn in de Merwede tijdens een voedseltocht naar het bevrijde Werkendam, heeft een dusdanig grote consternatie in ons gezin gegeven, dat ik die tijd uiteraard niet vergeten ben. Mijn zus Krijna, die op 6 mei 1945 geboren is, is naar oom Krijn vernoemd evenals nog een nicht en een neef. De jongste broer van mijn moeder, oom Gijs, is naar Zöschen geweest om het graf te bezoeken.'

Mieke Wedemeijer-Koppelaar is de dochter van Pietertje, ook een zus van Krijn de Ruiter. Mieke mailt op 2 mei 2007: 'Ik ben in 1942 geboren en heb ome Krijn niet gekend. Ook in ons gezin heeft zijn wegvoeren naar Duitsland altijd een plaats gehad. De foto van Krijn die op de website staat, hing altijd bij ons in huis. Ook een zus van mij heet Krijna, vernoemd naar Ome Krijn.
Volgens een oom van mij was ome Krijn op 16 mei op weg naar zijn werk en kwam hij nog even terug om te zeggen dat er allemaal Duitsers op de weg stonden. Hij zei moeder gedag en ging weg om nooit meer terug te komen'.

Jantine de Ruiter is de dochter van Krijns broer Kees. Zij mailt in augustus 2019 het volgende: "Mijn vader Kees is ook bij de Merwederazzia opgepakt net als zijn jongere broer Krijn die in november 1944 in Duitsland is gestorven. Mijn vader is vervroegd vrijgelaten in Kamp Amersfoort vanwege zijn werk op scheepwerf De Merwede."


Vorige persoon (D.J. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.B. Schaddelee)