In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (M.J. Schuit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Sluis)
hart

Een persoon heeft Pieter Willem van der Sluijs in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Pieter Willem van der Sluijs
Roepnaam: Piet
 
Geboren:donderdag 20 oktober 1921 te Sliedrecht
Overleden: zondag 4 maart 1984 te Winschoten
 
Adres:B 238
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Slager
 
Piet van der Sluijs omstreeks 1941 Transportkaart Piet van der Sluijs vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Piet vd Sluijs uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Piet van der Sluijs in Kamp Amersfoort Achterzijde foto Teus Ceelen, altijd bewaard door zijn vriend Piet van der Sluijs Arbeidsongeschiktheidskaart van Pieter van der Sluijs; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Ausweis Piet van der Sluijs, Flugmotoren-Werke, Salzgitter Ausweis Piet van der Sluijs (achterzijde), Flugmotoren-Werke, Salzgitter
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: onderweg naar de Gasfabriek (om over te varen) in Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1298
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Pieter Willem van der Sluijs is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Walbeck, Café Lauenroth en Berentz
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben/Walbeck, Büssing, Flumo (zoutmijn)
 
Persoonlijk verhaal:
 

Zoon Leo mailt op 15 mei 2009:

'Mijn vader was niet erg spraakzaam over zijn tijd in Duitsland. Pas toen mijn broers en ik wat ouder waren kregen we mondjesmaat wat te horen. Wat ik weet is dat hij zat ondergedoken op de boerderij van Bos en Kadijk aan de andere kant van de Merwede. Tijdens een razzia is hij opgepakt en weggevoerd en uiteindelijk in Duitsland beland en tewerkgesteld in een zoutmijn aldaar. Hier werden vliegtuigonderdelen gemaakt/gefabriceerd. Wegens lichamelijke klachten is hij toen bij een slager tewerkgesteld. Hij werd elke dag heengebracht en weer opgehaald'.

Leo meldt verder dat familie Van der Sluijs bevriend was met de familie Ceelen van de Stationsweg. Ook van deze familie werden twee zoons bij de Merwederazzia opgepakt:Teus en Jos. Piet van der Sluijs en Teus Ceelen waren bevriend. Ze groeiden samen op. In de spullen van zijn vader vond Leo een foto van Teus Ceelen waar op de achterkant op geschreven stond: Gevallen voor het vaderland.


Vorige persoon (M.J. Schuit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Sluis)