In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G. Vogel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Vos)
hart

2 personen hebben Cornelis Vos in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Vos
Roepnaam: Cor
 
Geboren:zaterdag 11 februari 1922 te Wijk en Aalburg
Overleden: zaterdag 17 juni 1989 te Wijk en Aalburg
Begraven: te Begraafplaats Wijk, Veldstraat 29, Wijk en Aalburg
 
Adres:
Woonplaats:Wijk en Aalburg
Beroep:Landarbeider
 
Häftlingsgeldverwaltung Cor Vos, PDL Amersfoort Transportkaart Cor Vos vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Cor Vos, PDL Amersfoort Cornelis Vos Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1252
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Vos is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Tijdens de razzia van 16 mei 1944 werkt Cornelis Vos als landarbeider. Waarschijnlijk niet in de Biesbosch, zijn kampnummer wijkt namelijk nogal af van de andere jonge mannen die daar en toen werden opgepakt (om die reden is het niet met zekerheid te zeggen of de heer Vos wel een Merwedegijzelaars is geweest, AvdS). Vos wordt afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Hoewel zijn naam voorkomt op de transportlijst van Amersfoort naar Duitsland, vertelt dochter Gerrie Vos, dat haar vader ontsnapte en dat hij nooit in de Duitse Kampen geweest is. Met sinaasappelkistjes zou hij de Maas overgestoken zijn. In de laatste oorlogswinter (januari/februari 1945) rijdt Cor Vos in Wijk en Aalburg op de waterwagen. Door besmettingsgevaar werd van hogerhand besloten dat de inwoners van zuiver water moesten worden voorzien, dat werd uitgedeeld met de waterwagen.

Dochter Gerrie Vos kent alleen summier het verhaal van de ontsnapping, verder liet haar vader weinig tot niets los over zijn dagen in Kamp Amersfoort.


Vorige persoon (G. Vogel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Vos)