In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Wijngaarden) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M. Zessen)
hart

4 personen hebben Eef de Wit in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Eef de Wit
Roepnaam: Eef
 
Geboren:vrijdag 8 juli 1921
Overleden:
 
Adres:Stationsweg 112
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kantoorbediende
 
Administratiekaart Eef de Wit, PDL Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung van Eef de Wit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Eef de Wit vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Bladzijde 42 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Braunschweig te Duitsland d.d. 6.7.1944 Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Arbeidsongeschiktheidskaart van Eef de Wit; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Eef de Wit; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn Ausweis Eef de Wit, Flugmotoren-Werke, Salzgitter Ausweis Eef de Wit (achterzijde), Flugmotoren-Werke, Salzgitter Inschrijving Eef de Wit in het Kreiskrankenhuis Marienberg te Helmstedt
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1182
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Eef de Wit is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Walbeck, Café Lauenroth en Berentz
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben/Walbeck, Büssing, Flumo (zoutmijn)
 
Persoonlijk verhaal:
 

Eef de Wit is van 18 augustus t/m 14 september 1944 met darmproblemen opgenomen geweest in het Kreis-Krankenhaus St. Marienberg te Helmstedt (zie inschrijvingsdocument).

Eef de Wit was via zijn moederskant een neef van Bas van der Starre. Eef de Wit en Bas van der Starre zijn na de oorlog veelal lopend teruggereisd naar Nederland.


Vorige persoon (P. Wijngaarden) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M. Zessen)