In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H. Versteeg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Versteeg)
hart

Een persoon heeft Machiel Versteeg in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Machiel Versteeg
Roepnaam: Chiel
 
Geboren:zondag 16 september 1923 te De Werken
Overleden: zaterdag 23 januari 1993
Begraven: te Algemene begraafplaats, Borcharenweg 1, Werkendam
 
Adres:Kille 86
Woonplaats:Werkendam-Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Häftlingsgeldverwaltung Chiel Versteeg uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Chiel Versteeg vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Chiel Versteeg, PDL Amersfoort Chiel Versteeg Chiel Versteeg Chiel Versteeg, kort na de oorlog Arbeidsongeschiktheidskaart van Chiel Versteeg; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Chiel Versteeg; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het land nabij de Petrusplaat.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1194
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Machiel Versteeg is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing
Plaats, plek: Grasleben/Walbeck, Büssing, Flumo (zoutmijn)
 
Machiel Versteeg is teruggekeerd: 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Chiel Versteeg uit de Kille wordt op 16 mei 1944 opgepakt, evenals zijn broer Piet. Via Kamp Amersfoort komen ze begin juli 1944 in Duitsland terecht. Zijn kinderen vertellen dat hij nooit iets losliet over zijn kampverleden. "Er werd hem een keer gevraagd of hij mee wilde werken aan een boek", zo vertelt zijn dochter Pieternel, "maar dat weigerde hij".


Vorige persoon (H. Versteeg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Versteeg)