In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (R.T. Kroon) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Laan)
hart

Een persoon heeft Reijer Kros in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Reijer Kros
Roepnaam: Reijer
 
Geboren:zondag 19 juli 1925 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 9 november 2012 te Dordrecht
Gecremeerd: woensdag 14 november 2012
 
Adres:Stationsweg 141
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Machinebankwerker
 
Bedankbrief van de vader van Reijer Kros,  23 juni 1944 Reijer Kros tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling op 13 juni 2009 Foto Reijer Kros bij artikel in Het Kompas d.d. 25 oktober 2012 Artikel 'Het bewogen leven van Reijer Kros' uit het Kompas d.d. 25 oktober 2012 Rouwadvertentie Reijer Kros
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis op de Stationsweg 141 te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Reijer Kros is vrijgelaten: woensdag 21 juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Naar aanleiding van een artikel over de Merwedegijzelaars in het Kompas van 4 mei 2006, nam de heer Kros dezelfde dag contact met mij op. Ten tijde van de razzia werkte hij bij Aviolanda. In de ochtend van 16 mei 1944 was hij nog thuis, alwaar hij werd opgepakt.

In Kamp Amersfoort moest hij strovlechten. Hij kan zich herinneren dat het tijdens Pinksteren geweldig koud was en dat hij daar waarschijnlijk longontsteking heeft opgelopen. Tijdens het appél zakte hij in elkaar en werd hij naar de ziekenboeg gebracht. Omdat men bang was voor tbc, werd hij - op voorspraak van het Rode Kruis - vrijgelaten. Hij liep naar het station en kreeg van iemand die hij niet kende geld voor de treinreis naar huis (van meerdere mensen heb ik vernomen, dat inwoners van Amersfoort ex-gevangenen uit het Kamp geld gaven om met de trein naar huis terug te kunnen reizen; Anja van der Starre). Zijn broer herkende hem bij thuiskomst niet meer, hoewel hij slechts een maand was weggeweest.

De vader van de heer Kros schreef op 23 juni 1944 een bedankbrief aan iemand van het Rode Kruis, die had geholpen zijn zoon vrij te krijgen uit Kamp Amersfoort. Deze brief, waarvan een afdruk op deze site staat, heeft de heer Kros altijd bewaard.


Vorige persoon (R.T. Kroon) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Laan)