In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Hordijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Huijer)
hart

2 personen hebben Adriaan van Houwelingen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adriaan van Houwelingen
Roepnaam: Adriaan
 
Geboren:donderdag 2 maart 1922 te Hardinxveld
Overleden: zondag 24 augustus 1975 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Spindermolen
 
Adres:Rivierdijk B 222
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Bakker
 
Ik droom er nu, 65 jaar later, nog over, artikel in AD/De Dordtenaar d.d. 18 mei 2009 Adriaan van Houwelingen, november 1974 Artikel over Adriaan van Houwelingen, vermoedelijk uit de "Giessen en Merwebode" Persoonsbewijs Adriaan van Houwelingen, voorzijde Persoonsbewijs Adriaan van Houwlingen, binnenzijde Ausweis Adriaan van Houwelingen, voorzijde Ausweis Adriaan van Houwelingen, achterzijde Adriaan van Houwelingen in de oorlogsjaren
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de Rivierdijk op weg naar zijn werk in de bakkerij in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adriaan van Houwelingen is vrijgelaten.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Adriaan van Houwelingen is in Kamp Amersfoort vrijgelaten door toedoen van zijn zwager Wim van Aken, die directeur van scheepswerf "De Hoop" in Hardinxveld was. Deze zwager gaf aan hem dringend nodig te hebben, daar hij lasser was. In werkelijkheid was Adriaan van Houwelingen echter bakker. Het bedrog kwam niet uit en daardoor ontliep Adriaan van Houwelingen het transport naar Duitsland.

Mevrouw J. van Houwelingen zegt op 16 mei 2009 bij de kranslegging bij de plaquette in Hardinxveld: "Mijn verloofde stond hier op het plein, een hele dag. Ze mochten niet naar ons op de weg kijken. In het huis aan de dijk werd iedereen binnengelaten om de mannen te zien. Vervolgens gooiden de Duitsers de luiken dicht".


Vorige persoon (J. Hordijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (F. Huijer)