Op 16 mei 1944 werden aan beide zijden van de Merwede honderden jonge mannen
opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Velen van hen keerden nooit terug.

Vorige persoon (P. Harkema) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Heijmans)

Naam: Leendert Harrewijn
Roepnaam: Leendert
Geboren:Vrijdag 25 Juli 1924 te Giessen-Nieuwkerk
Adres:Dorpsstraat
Woonplaats:Giessen-Nieuwkerk
Beroep:IJzerwerker
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Sliedrecht en Hardinxveld van 16 mei 1944: op straat in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Leendert Harrewijn is NIET vrijgelaten
 
Leendert Harrewijn is teruggekeerd: 1945
 
Overleden: Vrijdag 12 Maart 1971
 
Persoonlijk verhaal:
 

Adriaan Harrewijn, een achterneef van Leendert, heeft de lezing op 22 april 2010 in Giessenburg bezocht en belt naar aanleiding daarvan eind april met het volgende verhaal:

'Leendert Harrewijn was op 16 mei 1944 onderweg van zijn woonplaats Giessen-Nieuwkerk naar Giessendam. Onderweg werd hij aangehouden door Jan den Toom, een landwachter die ook familie was. Hij mocht doorlopen, maar werd later in Giessendam alsnog aangehouden. Volgens de familie is hij via Rotterdam naar Kamp Amersfoort afgevoerd. Omdat hij een goede ijzerwerker was, werd hij vanuit Amersfoort overgeplaatst naar het Duitse Waddeneiland Wangeroog. Toen de oorlog min of meer was afgelopen voer hij met andere gevangenen en bewakers in een boot naar de vaste wal. Bij eb liep de boot vast en is Leendert Harrewijn met nog drie andere jongens overboord gesprongen en gevlucht. De bewakers deden daar toen al niets meer tegen. Op een andere manier moesten ze overigens nog wel vechten voor hun leven, want toen het vloed werd, moesten ze zwemmend de kant zien te bereiken en dat viel nog niet mee. Liftend werd de terugreis naar huis aanvaard. Via Kamp Vught, waar hij ontluisd is en een tijdje in quarantaine heeft doorgebracht, kwam hij uiteindelijk weer terug in Giessen-Nieuwkerk'.

Naschrift Anja van der Starre: dit is het enig (bekende) verhaal van een Merwedegijzelaar die na Kamp Amersfoort op een Duits Waddeneiland terecht is gekomen en dus niet per trein op transport is gesteld naar Duitsland.


Vorige persoon (P. Harkema) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Heijmans)