Op 16 mei 1944 werden aan beide zijden van de Merwede honderden jonge mannen
opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Velen van hen keerden nooit terug.

Vorige persoon (G.B. Schaddelee) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Scherpenisse)

Naam: Adriaan Schagen
Roepnaam: Ad
Geboren:Vrijdag 25 Januari 1924 te Sliedrecht
Adres:C 477
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Boerenarbeider
 
Entlassungsschein Ad Schagen Rouwadvertentie Adriaan Schagen
 
Opgepakt bij de Razzia in Sliedrecht en Hardinxveld van 16 mei 1944: op het land achter de boerderij C 477 te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1066
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adriaan Schagen is vrijgelaten: Donderdag 20 Juli 1944
 
Overleden: Vrijdag 14 Februari 1992 te Sliedrecht
Begraven: Woensdag 19 Februari 1992 te Sliedrecht
 
Persoonlijk verhaal:
 

Wim Schagen, de zoon van Ad, vertelt op 22 augustus 2013 telefonisch het volgende aan Wim van den Heerik: 'Het klopt dat mijn vader Adriaan Schagen bij de razzia op 16 mei 1944 is opgepakt. Hij werd naar Kamp Amersfoort afgevoerd en is daar volgens mij na ongeveer drie maanden vrijgelaten. Toen hij thuis kwam, was hij broodmager en zat hij helemaal onder de luis. Het vrijlatingsbewijs vanuit het PDA hebben we nog in bezit'. 

De heer Schagen heeft van dit vrijlatingsbewijs een kopie ter beschikking gesteld (dit staat inmiddels ook op de site, Anja van der Starre). 

Op 28 augustus 2013 heeft Wim van den Heerik een telefoongesprek met Willem Schagen, de jongste broer van Ad Schagen. Willem Schagen weet nog dat Adriaan ten tijde van de razzia bij vader als knecht op de boerderij werkzaam was. Hij werd ’s morgens vroeg op het land achter de boerderij opgepakt en weggevoerd. Tijdens zijn verblijf in Amersfoort zou vader bezig geweest zijn om hem vrij te krijgen, wegens onmisbaarheid voor de voedselvoorziening, maar op welke manier kan hij  niet zeggen. Of dit effect heeft gehad weet de heer Schagen niet, maar in ieder geval is zijn stellige mening dat zijn broer na negen weken is vrijgelaten. Sterk verzwakt kwam hij lopend van het station thuis aan.

De heer Adriaan Schagen is inderdaad op 20 juli 1944 vrijgelaten, zoals het zogenaamde 'Erlassungsschein' vermeldt. Omdat het grote transport met de gijzelaars uit Sliedrecht, Beverwijk en Groningen op 7 juli 1944 al naar Duitsland vertrok, bestaat het vermoeden dat de heer Schagen ziek is geweest toen het transport plaatsvond. De exacte reden hiervoor is waarschijnlijk niet meer te achterhalen.


Vorige persoon (G.B. Schaddelee) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Scherpenisse)