In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G.B. Schaddelee) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Scherpenisse)
hart

Een persoon heeft Adriaan Schagen in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adriaan Schagen
Roepnaam: Ad
 
Geboren:vrijdag 25 januari 1924 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 14 februari 1992 te Sliedrecht
Begraven: woensdag 19 februari 1992 te Sliedrecht
 
Adres:C 477
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Boerenarbeider
 
Entlassungsschein Ad Schagen Rouwadvertentie Adriaan Schagen Administratiekaart Adriaan Schagen in Kamp Amersfoort Ziektekaart (Revierkarte) van Adriaan Schagen in Kamp Amersfoort. Häftlingsgeldverwaltung van Adriaan Schagen Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het land achter de boerderij C 477 te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1066
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adriaan Schagen is vrijgelaten: donderdag 20 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Wim Schagen, de zoon van Ad, vertelt op 22 augustus 2013 telefonisch het volgende aan Wim van den Heerik: 'Het klopt dat mijn vader Adriaan Schagen bij de razzia op 16 mei 1944 is opgepakt. Hij werd naar Kamp Amersfoort afgevoerd en is daar volgens mij na ongeveer drie maanden vrijgelaten. Toen hij thuis kwam, was hij broodmager en zat hij helemaal onder de luis. Het vrijlatingsbewijs vanuit het PDA hebben we nog in bezit'. 

De heer Schagen heeft van dit vrijlatingsbewijs een kopie ter beschikking gesteld (zie afbeelding).

Op 28 augustus 2013 heeft Wim van den Heerik een telefoongesprek met Willem Schagen, de jongste broer van Ad Schagen. Willem Schagen weet nog dat Adriaan ten tijde van de razzia bij vader als knecht op de boerderij werkzaam was. Hij werd ’s morgens vroeg op het land achter de boerderij opgepakt en weggevoerd. Tijdens zijn verblijf in Amersfoort zou vader bezig geweest zijn om hem vrij te krijgen, wegens onmisbaarheid voor de voedselvoorziening, maar op welke manier kan hij niet zeggen. Of dit effect heeft gehad weet de heer Schagen niet, maar in ieder geval is zijn stellige mening dat zijn broer na negen weken is vrijgelaten. Sterk verzwakt kwam hij lopend van het station thuis aan.

De heer Adriaan Schagen is inderdaad op 20 juli 1944 vrijgelaten, zoals het zogenaamde 'Entlassungsschein' vermeldt. Omdat het grote transport met de gijzelaars uit Sliedrecht, Beverwijk en Groningen op 7 juli 1944 al naar Duitsland vertrok, bestaat het vermoeden dat de heer Schagen ziek was toen het transport plaatsvond. De Revierkarte van de heer Schagen lijkt dat verhaal te bevestigen. Waarom hij niet alsnog met een later transport naar Duitsland is gegaan is waarschijnlijk niet meer te achterhalen.


Vorige persoon (G.B. Schaddelee) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Scherpenisse)