In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.A. Hofman)
hart

Een persoon heeft Willem Arie van der Hoff in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Willem Arie van der Hoff
Roepnaam: Willem
 
Geboren:maandag 28 juli 1919 te Hardinxveld
Overleden: zaterdag 21 oktober 1944 te Obhausen, Landkreis Querfurt
Herbegraven: te Loenen, Ereveld, Vak E 669
 
Adres:Rivierdijk A 50
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:IJzerwerker
 
Willem van der Hoff met zijn broertjes Jan en Gerrit (v.l.n.r., november 1943) Monument op het voormalige Friedhof in Schafstädt, onthuld november 2010 Artikel in de Mittel Deutsche Zeitung over de onthulling van het monument in Schafstädt, nov. 2010 Lijst van in Lager Schafstädt omgekomen gevangenen 'Endlich weiss ich, was mein Vater erlebte', artikel uit de Mitteldeutsche Zeitung d.d. 30 mei 2011 Officieel document van het 'Amt für die Erfassung der Kriegsopfer' Graf Willem Arie van der Hoff te Loenen, Ereveld Vak E 669 Overzichtsfoto grafveld Willem Arie van der Hoff te Loenen Häftlingsgeldverwaltung Willem A. vd Hoff Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Willem van der Hoff vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Representant Ramon achter de steen van Willem van der Hoff tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 De steen van Willem van der Hoff tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Administratiekaart Willem Arie van der Hoff, PDL Amersfoort Overlijdensakte Willem Arie van der Hoff opgemaakt te Obhausen, nr. 26/1944 De onthulling op "Totensonntag" 21 november 2010 van het monument in het Marianne-Blumenbecker-Park in Schafstädt
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar zijn werk bij scheepswerf Haeser in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1230
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Willem Arie van der Hoff is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Nietleben, Lager
Plaats, kamp: Schafstädt, Lager
 
Persoonlijk verhaal:
 

Gerrit van der Hoff, de 9 jaar jongere broer van Willem Arie vertelt op 12 maart 2009: 'We waren thuis met 9 kinderen. Mijn broer Willem werd in 1919 als vierde kind geboren. Ik ben van 1928, we scheelden dus nogal wat. Willem werkte bij Scheepswerf Haeser in Hardinxveld. Toen daar in 1943 gestaakt werd, werd hij opgepakt en afgevoerd naar Kamp Vught. Na ongeveer zes weken kwam hij weer op vrije voeten. In 1944 was het opnieuw raak. Op weg naar zijn werk pakten de Duitsers hem op 16 mei op. Vijf maanden later stierf hij in een Duits kamp. Pas na de oorlog kreeg ons gezin hiervan bericht. Het is inmiddels lang geleden en ik kan me eigenlijk niet zo heel veel meer van mijn broer herinneren, maar vergeten kun je het uiteraard niet. Een van mijn zoons heet naar mijn veel te jong gestorven broer: Willem Arie'.


Vorige persoon (C. Hoff) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.A. Hofman)