In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Breedveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Breejen)
hart

5 personen hebben Dirk den Breejen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Dirk den Breejen
Roepnaam: Dirk
 
Geboren:woensdag 4 augustus 1920 te Hardinxveld
Overleden: zaterdag 14 februari 2015 te Hardinxveld-Giessendam
Gecremeerd: donderdag 19 februari 2015 te Dordrecht
 
Adres:Nieuweweg 108
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 49 Overlijdensadvertentie Dirk den Breejen Hinweiskarte Dirk den Breejen Transportkaart Dirk den Breejen vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziektegeschiedenis-kaart Dirk den Breejen zoals deze werd bijgehouden in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Dirk den Breejen Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Dirk den Breejen, PDL Amersfoort Dirk den Breejen Voordracht leerling CS de Hoven Calvijn, Naomi de Ruijter, achterkleindochter van Merwedegijzelaar Dirk den Breejen tijdens de onthulling van het monument, 3 oktober 2020
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1062
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Dirk den Breejen is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op het schoolplein in Hardinxveld waar de mannen op 16 mei 1944 verzameld werden, stonden ook Dirks broers Marius en Gijsbert en zijn neef Paul. Dirk werkte bij een groenteboer en had nog geprobeerd te ontvluchten door met een bootje de polder in te varen, maar tevergeefs. De Duitsers zaten echt overal, er was geen ontsnappen aan. Broer Gijsbert kreeg het op het schoolplein aan de stok met een Duitser. Marius en Dirk waren er getuige van dat Gijsbert hem een ongelofelijke oplawaai verkocht. Uiteraard werd dat niet op prijs gesteld: hij werd direct met harde hand afgevoerd en Dirk en Marius vreesden dat ze hem nooit meer zouden zien. Achteraf bleek zijn overmoed zijn redding te zijn geweest. Gijsbert bleek namelijk naar Hotel Scheveningen - ook wel ‘het Oranjehotel’ genoemd - te zijn gebracht, waar ze hem na een week alweer vrij lieten, omdat ze er niet wisten wat ze met hem aan moesten. Voor Dirk, Marius en Paul den Breejen liep het dus anders. Zij gingen alledrie op transport naar Duitsland.

 

Zie ook het persoonlijke verhaal van Marius den Breejen.


Vorige persoon (P. Breedveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Breejen)