In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G. Breur) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.A. Bruijn)
hart

Een persoon heeft Petrus Gijsbertus van den Broek in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Petrus Gijsbertus van den Broek
Roepnaam: Piet
 
Geboren:vrijdag 30 juli 1920 te Werkendam
Overleden: 2001
 
Adres:Biesbosch 40
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Boer
 
Anmeldung Lippendorf 67 Piet van den Broek (Bron: Boekje Brabantse Merwedegijzelaars) Administratiekaart Piet van den Broek, PDL Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Piet van den Broek Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Piet van den Broek vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de polder Kroondomein.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1121
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Petrus Gijsbertus van den Broek is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Piet van den Broek wordt op 16 mei 1944 opgepakt met de gebroeders Heijmans op de polder Kroondomein en afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Op 27 juni 1944 schrijft hij vanuit dit kamp een brief naar zijn ouders en zijn toenmalige vriendin Nelly Staal. De brief is bewaard gebleven en werd teruggevonden in een boek. In de brief vertelt hij over zijn transport naar Duitsland, van enige angst daarvoor lijkt geen sprake. "Het zal daar misschien wel beter zijn dan in Amersfoort", zo schrijft hij zelfs. In de brief vraagt hij voornamelijk om kleding, levensmiddelen, shag en sigaretten. Tevens vraagt hij om een pannetje en bestek. Hij vertelt ook over de brief die zijn ouders zullen krijgen vanuit het kamp om spullen te brengen naar Kamp Amersfoort. Ook over de houten koffer maakt hij zich zorgen, hij vraagt zelfs om eventueel een houten koffer te laten maken. "Douw de shag goed weg, want die mag er niet in zitten of anders moet je maar een dubbele bodem in de kist laten maken, je moet maar zien. Douw er wat geld in, dat stop je maar goed weg, zeg tegen Tinus ze vader, laat u maar een goed dubbele bodem in maken". In Duitsland verbijft Van den Broek in het kamp De Kippe in Lippendorf.

 

Ten aanzien van enkele Hardinxveldse en Werkendamse Merwedegijzelaars liggen in het CABR dossier 71055 van de NSB-er Cornelis Leendert Verhagen uit Hardinxveld enkele verklaringen over de hulp die laatstgenoemde geboden heeft bij hun eventuele vrijlating. Hieronder een dergelijke verklaring (stuk 63):

De ondergetekende G.P. van den Broek, wonende te Werkendam, Biesbosch 40, verklaart dat C.L. Verhagen 21 Mei 1887 wonende te Hardinxveld, voor mij druk in het werk geweest is om mijn zoon Piet van den Broek uit het Kamp te krijgen uit Amersfoort, tot onze spijt was het niet gelukt maar Verhagen heeft er zijn best goed voor gedaan, waarvoor nog onzen dank.

w.g. G.P. v.d. Broek.

Biesbosch 40
Werkendam


Vorige persoon (G. Breur) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.A. Bruijn)