Monument of begraafplaats: Nederlans Ereveld, Loenen

Laat zien op de kaart »

Overzichtsfoto grafveld Bas de Ruijter Loenen Graf Bas de Ruijter te Loenen, Ereveld, Vak D 369 Overzichtsfoto grafveld Teunis Koesveld te Loenen Graf Teunis Koesveld te Loenen, Ereveld Vak A 214 Overzichtsfoto grafveld Pieter Schouten te Loenen Graf Pieter Schouten te Loenen, Ereveld, Vak E 238 Overzichtsfoto grafveld Peter Donk te Loenen Graf Peter Donk te Loenen, Ereveld Vak E 673 Overzichtsfoto grafveld Barend de Bruin te Loenen Graf Barend de Bruin te Loenen, Ereveld Vak E 149 Graf Willem Arie van der Hoff te Loenen, Ereveld Vak E 669 Overzichtsfoto grafveld Willem Arie van der Hoff te Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4000 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.


Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen verhaal. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.

Sinds de jaren '80 vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die omkomen tijdens humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven.

Bron: www.ogs.nl