Monument of begraafplaats: De Stenen Man, Amersfoort

De Stenen Man te Amersfoort Het pad naar de fusilladeplaats en het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, ook wel De Stenen Man
In 1947 werd het voormalige Kamp Amersfoort door de Nationale Monumenten Commissie aangewezen als locatie voor een nationaal monument. Op het einde van de 350 meter lange schietbaan van het kamp, die onder barbaarse omstandigheden volledig door gevangen is uitgegraven en waar ook executies zijn uitgevoerd, werd in 1950 een voorlopig houten kruis geplaatst.

Op 14 mei 1953 onthulde minister president dr. W. Drees het beeld 'Gevangene voor het vuurpeloton', gemaakt door beeldhouwer en oud-gevangene F. Sieger en geschonken door oud-gevangenen. Dit beeld wordt ook wel 'De Stenen Man' genoemd. Samen met de voormalige schietbaan maakt 'De Stenen Man' deel uit van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

'De Stenen Man' staat op een sokkel, geplaatst op een cirkelvormig plateau, waar vijf witte vredesduiven elk een kant uitvliegen. De vijf duiven verwijzen naar de oorlogsjaren. Eén vuist van de stenen gevangene is gebald als teken van machteloze woede en als teken van zijn ongebroken wil.

Zie ook 'Links' onder 'Monumenten'.