Monument of begraafplaats: Wachttoren, Amersfoort

Bij de entree van Kamp Amersfoort: een origineel bewaard gebleven wachttoren (foto: augustus 2005).
In 1947 werd het voormalige Kamp Amersfoort door de Nationale Monumenten Commissie aangewezen als locatie voor een nationaal monument.

De wachttoren behoort tot de weinige overblijfselen van Kamp Amersfoort. De toren staat niet meer op zijn oorspronkelijke plaats en is enkele malen gerestaureerd. In de eerste periode van Kamp Amersfoort waren zes wachttorens om het gevangenengedeelte geplaatst, in periode twee, na de uitbreiding van het kamp waren dat er acht. Voorzien van een bewaker, een schijnwerper en een mitrailleur is het niet moeilijk om je voor te stellen wat voor indruk de toren moet hebben gemaakt op de gevangenen.

Binnen twee meter afstand van de prikkeldraadafrastering liep een gevangene de kans om op de vlucht neergeschoten te worden.

In het boek "Een mens in haatuniform" wordt beschreven hoe een Nederlandse SS-er aankondigt dat hij extra dagen verlof gaat schieten. Een gevangene wordt in de verleiding gebracht - door de bewaker die hem een sigaret toewerpt - om zich in de buurt van het hek te begeven. Als de gevangene na goedkeuring van de bewaker in het verboden gebied de toegeworpen sigaret probeert te bemachtigen wordt hij op de vlucht neergeschoten. Hij bevond zich in het verboden gebied! De oplettende bewaker wordt beloond met drie dagen verlof!

Bron: website Kamp Amersfoort