Expositie 2009
Van 16 mei t/m 13 juni 2009 was in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt de tentoonstelling 'Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944' te zien.
Begin 2009 bezocht ik het Sliedrechts Museum. Een prachtige locatie die mijn fantasie prikkelde: wat zou het fantastisch zijn in dit Museum een tentoonstelling over de Merwedegijzelaars in te richten ....
Eind 2005 ben ik gestart met deze website, een digitaal monument voor de Merwedegijzelaars. Sindsdien heb ik heel veel dankbare reacties van overlevenden en nabestaanden gekregen. Voor mij een teken dat velen nog steeds bezig zijn met deze afschuwelijke gebeurtenis. Een tentoonstelling (65 jaar na dato) leek me een goede gelegenheid om een en ander weer eens wat breder onder de aandacht te brengen. Daarnaast hoopte ik uiteraard ook weer nieuwe informatie boven water te krijgen. Ik besloot een mail naar het museum te sturen met de vraag of men interesse had in en dergelijke tentoonstelling. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Het Sliedrechts Museum was zeer zeker geïnteresseerd! Vanaf februari 2009 ben ik mijn plannen verder gaan uitwerken en vrijdagmiddag 15 mei 2009 was het zover: toen opende burgemeester Boevée de expositie.
Op grote panelen heb ik het verhaal van de Merwederazzia getracht te vertellen, te beginnen bij de laffe moord op bakkersknecht Wouter Smit uit Giessendam. Uiteraard waren de teksten voorzien van de nodige foto's en ander relevant beeldmateriaal. In drie vitrines waren diverse unieke documenten (zoals brieven en persoonsbewijzen) van verschillende Merwedegijzelaars te zien, evenals enkele foto's van in Duitsland omgekomen jongens. Daarnaast kon men een filmpje van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekijken, waarin ex-gijzelaar Job van der Linden (90) uit Hardinxveld vertelt hoe het er aan toe ging op de dag van de razzia en hoe het hem daarna is vergaan (dit filmpje is ook via internet te bekijken, zie onder Links --> In de Media).
De animo voor de tentoonstelling overtrof werkelijk al mijn verwachtingen: in een maand tijd zijn er meer dan 500 mensen geweest. Veel van hen waren direct betrokkenen: naast enkele ex-gijzelaars veel weduwen, broers, zusters, (klein)zoons, (klein)dochters en neven en nichten van ex-gijzelaars. Omdat ik zelf alle keren dat de tentoonstelling toegankelijk was aanwezig was, heb ik met heel veel mensen gesproken. Gesprekken die ik niet snel vergeet. Herkenbaar, ontoerend, maar soms ook dieptriest. Ook weer behoorlijk wat nieuwe informatie en namen (zie onder Toevoegingen). In enkele gevallen heb ik mensen met elkaar in contact kunnen brengen. Ik ben dankbaar dat ik hierin een rol heb mogen spelen. Voor mij persoonlijk allemaal heel waardevol. Als mijnheer De Ruyter uit Veghel ook nog respons krijgt op zijn zoektocht naar de jonge mannen die hij in een stoomketel verstopte nabij scheepswerf 'De Holland' (zie onder 'Nieuws') dan zou dat geweldig zijn.
De reacties op de tentoonstelling waren zonder uitzondering positief. Mensen waren blij met de aandacht voor deze ingrijpende gebeurtenis na al die jaren, waarin er nooit over werd gepraat. Twee reacties van bezoekers uit het gastenboek: 'Bedankt voor deze expositie. Een stukje eerherstel voor mijn vader' en 'Door deze expositie ben ik mijn inmiddels overleden vader toch wat beter gaan begrijpen'.
Het is de bedoeling, dat de tentoonstelling in oktober van dit jaar (tijdens de week van de geschiedenis) in vereenvoudigde opzet in de bibliotheek van Hardinxveld te zien zal zijn (dit wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar mei 2010, AS 22-08-2009).
Tenslotte ... er zijn behoorlijk wat mensen die me afgelopen periode gevraagd hebben wanneer er een boekje over de Merwedegijzelaars verschijnt. Na de tentoonstelling heb ik besloten dat dat er inderdaad moet komen. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.
Anja van der Starre, eind juni 2009