Boekje en dvd, 2010

Voorkant van boekje Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944 Voorkant dvd over Merwedegijzelaars Achterkant dvd over Merwedegijzelaars Gert Romijn en Anja van der Starre met de dvd over de Merwedegijzelaars (Foto: Margreet Strijker) Anja van der Starre tijdens de boekpresentatie op 14 april 2010 Wouter Koppelaar (91) in zijn woonplaats in Canada met het boekje over de Merwedegijzelaars (juni 2010)

In opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam heb ik het boekje Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944 geschreven. Woensdagavond 14 april 2010 heeft Teun Sluimer, voorzitter van de historische vereniging, mij in de bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam het eerste exemplaar van het boekje overhandigd. In het 84 pagina's tellende boekje (sober in zwart/wit) vertel ik de feiten van het verhaal van de Merwedegijzelaars vanaf de moord op Wouter Smit op 14 april 1944 tot de tentoonstelling in het Sliedrechts Museum in 2009. Tussendoor staan omkaderd en in cursief de persoonlijke verhalen van diverse Merwedegijzelaars en hun nabestaanden.

Min of meer gelijktijdig met het verschijnen van het boekje is er een dvd over de Merwedegijzelaars uitgebracht. De dvd is gemaakt door Gert Romijn, zoon van Merwedegijzelaar Gerrit Romijn, en voorzien van muziek door zijn broer Ro. Ik kwam in mei 2009 met Gert Romijn in contact toen ik in het Sliedrechts Museum een tentoonstelling over de Merwedegijzelaars organiseerde. De amateurfilmer Romijn, bekend van zijn dvd’s met nostalgische beelden van de Alblasserwaard, benaderde mij destijds met de vraag of hij de opening van de expositie mocht komen filmen. Hiermee werd de basis gelegd voor de prachtige dvd die Romijn over de Merwedegijzelaars heeft uitgebracht. De dvd is een document van ongeveer 75 minuten, waarin enkele overlevenden op integere wijze verslag doen van oorzaak en gevolgen van de razzia in het Merwedegebied.

Leden van de Historische Vereniging hebben het boekje (publicatie 44 in de historische reeks van de vereniging) allemaal cadeau gekregen. Voor niet-leden was het boekje voor € 8,75 te koop, maar inmiddels is het uitverkocht (januari 2014). 

De dvd Merwedegijzelaars, de razzia van 16 mei 1944, is te koop in de winkel van Romijn Wonen aan de Buurt 12 in Boven-Hardinxveld. Voor meer informatie belt u met Gert Romijn: 0184 - 630019.

Anja van der Starre