Boekje en dvd's

Voorkant van boekje Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944 Voorkant dvd over Merwedegijzelaars Achterkant dvd over Merwedegijzelaars Gert Romijn en Anja van der Starre met de dvd over de Merwedegijzelaars (Foto: Margreet Strijker) Anja van der Starre tijdens de boekpresentatie op 14 april 2010 Wouter Koppelaar (91) in zijn woonplaats in Canada met het boekje over de Merwedegijzelaars (juni 2010) Boekje Merwedegijzelaars, uitgave 2020 Teun van der Welle met de publicatie Merwedegijzelaars, Ayr (Canada), 24 oktober 2020 Burgemeester Dirk van der Borg van Sliedrecht reikt het eerste exemplaar van de herdruk 'Merwedegijzelaars' uit aan de heer Bos (foto: Sliedrecht24)

In opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam heb ik het boekje Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944 geschreven. Woensdagavond 14 april 2010 heeft Teun Sluimer, voorzitter van de historische vereniging, mij in de bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam het eerste exemplaar van het boekje overhandigd. In het 84 pagina's tellende boekje (sober in zwart/wit) vertel ik de feiten van het verhaal van de Merwedegijzelaars vanaf de moord op Wouter Smit op 14 april 1944 tot de tentoonstelling in het Sliedrechts Museum in 2009. Tussendoor staan omkaderd en in cursief de persoonlijke verhalen van diverse Merwedegijzelaars en hun nabestaanden.

Min of meer gelijktijdig met het verschijnen van het boekje in 2010 is er een dvd over de Merwedegijzelaars uitgebracht. De dvd is gemaakt door Gert Romijn, zoon van Merwedegijzelaar Gerrit Romijn, en voorzien van muziek door zijn broer Ro. Ik kwam in mei 2009 met Gert Romijn in contact toen ik in het Sliedrechts Museum een tentoonstelling over de Merwedegijzelaars organiseerde. De amateurfilmer Romijn, bekend van zijn dvd’s met nostalgische beelden van de Alblasserwaard, benaderde mij destijds met de vraag of hij de opening van de expositie mocht komen filmen. Hiermee werd de basis gelegd voor de prachtige dvd die Romijn over de Merwedegijzelaars heeft uitgebracht. De dvd is een document van ongeveer 75 minuten, waarin enkele overlevenden op integere wijze verslag doen van oorzaak en gevolgen van de razzia in het Merwedegebied.

Leden van de Historische Vereniging hebben het boekje (publicatie 44 in de historische reeks van de vereniging) allemaal cadeau gekregen. De publicatie was al snel uitverkocht. In 2020, het jaar van 75 jaar vrijheid, mocht de geschiedenis van de Merwedegijzelaars niet ontbreken vond de historische vereniging Hardinxveld-Giessendam. Daarom is op 3 oktober 2020 een geheel herziene uitgave, gecorrigeerd en aangevuld met informatie die de afgelopen jaren bekend werd, verschenen.

De herziene uitgave van de publicatie (44a) is voor € 8,95 onder meer te koop in:

Hardinxveld-Giessendam
- Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243 (zaterdag 10-12 uur),
- Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 (tijdens openingstijden)
- Boekhandel Ritmeester, Rembrandtstraat 29 (tijdens openingstijden)

Sliedrecht
- Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99 (vanaf 14 oktober 2020 tijdelijk gesloten)

Werkendam (gemeente Altena)
- Boekhandel De Angelot, Hoogstraat 56 (tijdens openingstijden)
- Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 (tijdens openingstijden)

Amersfoort/Leusden
- Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden (tijdens openingstijden)

 

Wilt u het boekje digitaal bestellen, stuurt u dan een mail naar de historische vereniging Hardinxeld-Giessendam: info@hv-hardinxveld-giessendam.nl.

De dvd 'Merwedegijzelaars, de razzia van 16 mei 1944' uit 2010, is nog te koop via Gert Romijn: 0184 - 630019.

Gert heeft ook een film gemaakt over de totstandkoming, plaatsing en onthulling van het monument voor de Merwedegijzelaars op 3 oktober 2020. Deze dvd, door Ro Romijn voorzien van muziek, kost € 10,-. Lees meer.

Anja van der Starre