Boekje "Helsluis"

De oud-gijzelaars Kees Mijnster (l) en Marius den Breejen met het boekje. Links auteur Judith Brinkman, daarnaast Anja van der Starre. Auteur Judith Brinkman overhandigt het boekje aan oud-gijzelaar Marius den Breejen Boekje Helsluis, een verhaal over de Merwederazzia van Judith Brinkman (april 2018)

Woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur is het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan oud-Merwedegijzelaar Marius den Breejen. Dit gebeurde in het gebouw van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam aan de Peulenstraat 243. Ook oud-gijzelaar Kees Mijnster was aanwezig, evenals Piet Smit. Met de moord op zijn vader - bakker Wouter Smit - begon de geschiedenis van de Merwedegijzelaars feitelijk.

Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien. Om de Merwederazzia, die grote gevolgen had voor vele families, meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.

Anja van der Starre, die de site merwedegijzelaars.nl oprichtte en eerder een boek over de Merwedegijzelaars schreef, is van begin af aan nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het boekje ‘Helsluis’.

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht hebben het mogelijk gemaakt dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis hebben ontvangen.

Leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam hebben het boekje (een publicatie in de historische reeks van de vereniging) allemaal cadeau gekregen. Voor niet-leden is het boekje (er is in het voorjaar van 2020 een herdruk verschenen) voor € 7,50 te koop via de Historische Vereniging.