Herdenking Kamp Amersfoort, 19 april 2019

Bij de herdenking van de overdracht van Kamp Amersfoort aan Loes van Overeem van het Rode Kruis op 19 april 1945 stonden in 2019 de slachtoffers van vergeldingsrazzia’s en represailles centraal. Mensen die simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Zij werden uit het niets opgepakt en vastgezet. Menigeen kwam nooit meer thuis.

De herdenkingsceremonie was anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen met muziek, tekst, video en toespraken vormden samen een verhaal. Een verhaal dat de toeschouwers op indringende wijze laat herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren.

Want wat er in die donkere oorlogsjaren is gebeurd klinkt ook vandaag nog door in getroffen families. Niet alleen bij hen die een naaste verloren, maar ook degenen die de oorlog wel overleefden waren voor het leven getekend.

Daarom was er in 2019 extra aandacht voor alle gijzelaars uit Groningen, Beverwijk en de 600 zogenoemde Merwedegijzelaars. Ook de razzia in Putten, op 1 oktober 1944, waarbij 659 mannen werden afgevoerd als represaille voor een aanslag van het verzet op enkele Wehrmacht-officieren, werd gememoreerd.

Bekijk de video en vergeet niet het geluid aan te zetten: Herdenking Kamp Amersfoort, 19 april 2019.