Kamp Kamp Dachau, Dachau

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft »


Al kort na de machtsovername door de nationaal-socialisten in 1933 kunnen de Duitse gevangenissen de stroom politieke tegenstanders van het nazisme niet meer verwerken. In een totaal verarmd dorp, enkele kilometers ten noorden van M√ľnchen, wordt het eerste Duitse concentratiekamp ingericht.

Onder de honderdduizenden Europeanen die in het concentratiekamp Dachau gevangen hebben gezeten bevonden zich ook ruim tweeduizend Nederlanders. Het waren in meerderheid verzetsmensen die zich hadden ingezet voor de bevrijding van hun land van de Duitse bezetter.

De meeste Nederlanders hadden al een lange reis achter de rug voordat zij in Dachau arriveerden. De nazi's verplaatsten hun gevangenen voortdurend; ze werden "op transport gesteld" zoals dat heette. Doorgaans werden verzetslieden die waren gearresteerd eerst opgeborgen in een gevangenis of een in Nederland gelegen concentratiekamp, zoals Amersfoort of Vught. In die periode werden zij verhoord en tijdens die verhoren veelal geslagen of anderszins gemarteld.

Voor meer informatie zie onder 'Links'.