Kamp Lager, Mascherode bij Braunschweig

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft »


Lager Mascherode aan de Salzdahlumerstrasse en de Büssing fabriek over het spoor Braunschweig Leipzig, de omgeving waar de razziaslachtoffers terecht zijn gekomen Luchtfoto van Lager Mascherode De enig overgebleven barak van het kamp in Mascherode aan de Griegstraße
Op 7 juli 1944 werd van het transport van gevangenen uit het PDA Amersfoort de groep met achternamen S t/m Z uit de trein gehaald op het station in Braunschweig. Het stationsemplacement is een grote ruïne. De stad heeft zwaar geleden onder de dagelijkse bombardementen van de gealliëerden. Overal bomtrechters en hier en daar de restanten van een muur. De lucht is vergeven van het stof. De groep die uitstapt loopt en struikelt met hun grote koffers over brokken steen en puin langs de trein uit het zicht. De groep moet ongeveer 3 kilometer lopen naar het kamp in Mascherode.

De barakken van het kamp stonden in Mascherode vlakbij de weg naar Braunschweig, de Salzdahlumerstrasse bij het Ziekenhuis en tot voor kort de "Leutnant Müller Kaserne". De schuilkelder van het kamp lag onder de weg met een nooduitgang die uitkwam in een grote zandkuil aan de andere kant van de weg. Het eten in het kamp was slecht.
Een deel van de groep bleef in dit kamp, een ander deel werd overgebracht naar het kamp in Walbeck.

Op 10 april 1945 begon de beschieting van Braunschweig door de Amerikaanse artillerie. Na de zelfmoord van de Nazi-burgemeester Dr. Hans-Joachim Mertens onderhandelde de commissaris van politie, Dr. Erich Bockler, in het politiebureau met de vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger. De stad Braunschweig gaf zich zonder verder geweld over op 12 april 1945 om 2.59 uur aan de 2e US Panzer divisie.