Kamp Gemeinschaftslager, Schkopau

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft » Laat zien op de kaart »


Lager Schkopau bij de Buna Werke. V.l.n.r. Ton de Jong, Teun Meerkerk, Jaap Henneman, Jan Beentjes en Ben Numan, 16 april 1991

Dit enorme Gemeinschaftslager lag ten noorden van het fabrieksterrein van de BUNA.

Geografische positie 51 24.160 N 11 58.280 E

Een Gemeinschaftslager was een kamp met (dwang)arbeiders waaruit alle fabrieken in de omgeving hun personeel konden putten.

Het transport uit Kamp Amersfoort stopte op 7 juli 1944 rond 17:00 uur niet bij het station Schkopau maar in de buurt van het kamp dat Noordwestelijk van het station lag. De volgende dag moesten alle mannen bij het loket van de Verwaltung komen waar ze ingeschreven werden en een penning met hun gevangenenummer ontvingen.

Vanuit Schkopau werden de mannen als slaven verdeeld over de verschillende kampen. De eerste groep van 100 man werd naar Nietleben gebracht. Op 17 juli werd een groep van 94 man naar het nieuwe kamp "De Kippe" in Lippendorf gebracht. Een groep ging naar het ArbeitsErziehungsLager Spergau. Deze goep is daar niet lang gebleven. Door bombardementen op 28 en 29 juli zijn de barakken totaal vernield. De groep is teruggebracht naar Schkopau en ging begin augustus naar het AEL Zöschen. In Schkopau bleef een groep achter die te werk gesteld werd bij de Buna en de Leuna of andere bedrijven in de omgeving.

In het Landesarchiv aan de König Heinrichstrasse in Merseburg is een kaartenbak aanwezig met de gegevens, inclusief foto, van 22.000 dwangarbeiders van de BUNA en de LEUNA in de oorlogsjaren. Uit het oogpunt van privacy is dit archief niet voor een ieder toegankelijk.