Site Merwedegijzelaars fantastisch 'gegroeid'!

Vandaag is dit Digitale Monument over de Merwedegijzelaars alweer twee jaar in de lucht! Dat de site in een behoefte voorziet is wel duidelijk geworden. Heel veel mensen hebben mij de afgelopen twee jaar benaderd, omdat ze aangenaam verrast waren op de site eindelijk meer informatie te vinden over het verhaal van de Merwedegijzelaars. Een verhaal wat in de (regionale) geschiedenis ten onrechte onderbelicht is gebleven. Zo ben ik in contact gekomen met enkele ex-Merwedegijzelaars, maar ook hun kinderen stuurden mij mails. Sommigen vertelden mij hun persoonlijk verhaal; vaak herkenbaar en meestal ook emotioneel.

Op landelijk niveau is de site eveneens niet onopgemerkt gebleven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde mij begin 2008 met de vraag of ik hen in contact kon brengen met een ex-Merwedegijzelaar, zodat zij zijn verhaal op de DVD 'Sprekende beelden 2008 - getuigenverhalen' vast zouden kunnen leggen. Ik vond de heer Job van der Linden uit Hardinxveld bereid dit te doen. Zijn verhaal, dat representatief is voor vele Merwedegijzelaars, is ontroerend mooi in beeld gebracht.

Ik wil alle mensen die contact met mij gezocht hebben hartelijk danken voor de genomen moeite. Dankzij hen heb ik de site verder kunnen vervolmaken. Naast verhalen, foto's en documenten heb ik zelfs ook nog enkele namen toe kunnen voegen. Vergeleken bij 5 december 2006 is de site dan ook indrukwekkend gegroeid. Fantastisch! Voor mij een drijfveer me in te blijven zetten dit stuk geschiedenis, wat op de levens van vele honderden jonge mannen en hun familie-/gezinsleden een groot stempel heeft gedrukt, levend te houden.

Anja van der Starre | donderdag 4 december 2008, 21:40