11 april 2018: uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia'

Woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan een oud-Merwedegijzelaar. Dit gebeurt in het Historisch Informatiecentrum in de Peulenstraat 243 in Hardinxveld-Giessendam. Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien.

Om de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith Brinkman voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht maken het mogelijk dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis ontvangen. De leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen het boekje cadeau. Overige belangstellenden kunnen het boekje na 11 april aanstaande kopen bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.

Boekje Helsluis, een verhaal over de Merwederazzia van Judith Brinkman (april 2018) Artikel uit Het Kompas over uitreiking boekje "Helsluis" d.d. 18-4-2018
Anja van der Starre | donderdag 15 maart 2018, 22:57