Kim Putters herdenkt Merwedegijzelaars in Kamp Amersfoort

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), heeft donderdag 19 april 2018 in Kamp Amersfoort stilgestaan bij de gevangenneming van de Merwedegijzelaars op 16 mei 1944. Putters verzorgde dit jaar een lezing bij de herdenking van Kamp Amersfoort, dat op 19 april 1945 werd overgedragen aan het Rode Kruis.

De mannen werden in eerste instantie verzameld in Sliedrecht bij de Hervormde Kerk en in Neder-Hardinxveld bij de School met de Bijbel. ,,Het zijn plekken waar ik al mijn hele leven langsloop, vaak in alle haast'', vertelt Putters die zelf uit Hardinxveld komt. Sinds hij op de hoogte is van wat zich in 1944 heeft afgespeeld, hebben ,,deze plekken voorgoed een andere betekenis'' en is Kamp Amersfoort ,,dichtbij gekomen''. Veel van zijn vrienden dragen dezelfde familienamen als die van de weggevoerde mannen. ,,Hun familiegeschiedenissen zijn vermengd geraakt met de mijne.''

De volledige toespraak van Kim Putters is hier terug te vinden of bekijk de volledige videoregistratie door Dick van den Berg.

Hun geschiedenissen zijn vermengd met de mijne, artikel in AD/Rivierenland dd 20-04-2018
Anja van der Starre | vrijdag 20 april 2018, 20:19