Represailleslachtoffers centraal op herdenking Kamp Amersfoort op 19 april 2019

De opzet van de jaarlijkse herdenking op 19 april in Kamp Amersfoort is dit keer anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen volgen elkaar op zonder een presentator. Het is een verhaal in de vorm van muziek, tekst, video en toespraken. Het neemt de aanwezigen mee in het herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Alle sprekers vertellen hun eigen verhaal, maar het geheel is logisch op elkaar afgestemd.

Centraal dit keer staan de slachtoffers van gijzelingen en represailles. Het ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek’ zijn. De confrontatie met verschillende dilemma’s. Hoe de trauma’s bijna 75 jaar later in de vele gezinnen nog doorwerken. Wat er vaak niet verteld of juist verzwegen is. Niet alleen bij de gezinnen waarvan de vader of opa om het leven is gekomen, maar juist ook bij degene die levend terugkwamen. Zij en hun gezinsleden zijn voor het leven getekend.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de grote groep Merwedegijzelaars. Het verhaal dat representatief is voor het verhaal van andere gijzelaarsgroepen. Meer info volgt nog, onder andere via de site van Kamp Amersfoort.

Iedereen is van harte welkom de herdenking in Kamp Amersfoort bij te wonen op vrijdag 19 april van 12.30 - 15.00 uur (Loes van Overeemlaan 19, Leusden).

Anja van der Starre | woensdag 20 februari 2019, 17:44