Struikelstenen gelegd voor twee Merwedegijzelaars, 7 oktober 2019

Wederom onder zeer veel belangstelling heeft Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project Stolpersteine, in Sliedrecht Struikelstenen gelegd. Veertien in totaal verspreid over drie adressen.

Eerst werden de stenen voor de Merwedegijzelaars Steven Gerrit van der Kreeft (Stationsplein) en Pieter Harkema jr. (Rembrandtlaan 20) gelegd. Van beide jong gestorven mannen waren neven en nichten aanwezig, die ook bij de ceremonie betrokken werden. Daarna volgde het leggen van 12 struikelstenen aan de Stationsweg. Deze stenen zijn voor de bewoonster van het pand, een Joods gezin wat bij haar inwoonde (vader, moeder en zoontje) en 8 Joodse onderduikers die er verbleven. Ook hier waren nabestaanden aanwezig en hielpen kinderen van de Joh. Calvijnschool bij het leggen van de stenen. Burgemeester Bram van Hemmen hield bij alledrie de leggingen een toespraak. Ook familieleden en bestuursleden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht voerden het woord.

In 2017 en 2018 werden ook al stenen gelegd voor Merwedegijzelaars, te weten Klaas Görtemöller (2017) en Teunis Ceelen, Pieter van Hemert en Arie de Kluijver (2018). In 2020 zullen de laatste stenen voor uit Sliedrecht afkomstige in de oorlog overleden Merwedegijzelaars gelegd worden bij het adres waar ze het laatst woonden.

Steven Gerrit van der Kreeft reikt de steen voor zijn oom en naamgenoot aan Gunter Demnig aan. De steen voor Steven Gerrit van der Kreeft met de witte roos er op, 7 oktober 2019. Struikelsteen voor Steven Gerrit van der Kreeft, 7-10-2019 gelegd nabij het station in Sliedrecht. Gunter Demnig legt de steen voor Pieter Harkema aan de Rembrandtlaan 20. Pieters nichtje Ina, direct naast Demnig, kijkt toe. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Ina Zijlstra legt de witte roos bij de steen van haar oom Pieter Harkema voor zijn ouderlijk huis. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Jan Zijlstra houdt een toespraak voor het huis waar zijn oom Pieter Harkema in mei 1944 woonde. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Struikelsteen voor Pieter Harkema jr., gelegd bij Rembrandtlaan 20, 7-10-2019.
Anja van der Starre | woensdag 9 oktober 2019, 19:15