Toespraak helden/slachtoffers bij herdenking 75 jaar Liniecrossers

Zaterdag 16 november 2019 vond in Sliedrecht een speciale herdenkingsdag plaats voor de Liniecrossers in het kader van 75 jaar bevrijding. Door Ab van Gool, bestuurslid van de Stichting Liniecrossers, was ik gevraagd deze dag ook een toespraak te houden.Van enkele verzetsmannen die tot de later groep Liniecrossers zijn gaan behoren, is het namelijk een publiek geheim dat ze betrokken zijn geweest bij de aanslag bij de Helsluis die op 16 mei 1944 tot de Merwederazzia leidde.

Het verzoek een toespraak te verzorgen getuigt van respect en realiteitszin, waar ik Ab van Gool en de Stchting Liniecrossers meer dan dankbaar voor ben. In mijn toespraak probeer ik heldendaden in perspectief te plaatsen en nodig ik mensen uit tot reflectie op de dilemma's die in een oorlog spelen.

 

In het decembernummer van De Groene Baret, magazine voor (oud-)commando's, is hieraan een groot artikel gewijd.

 

Toespraak Anja van der Starre d.d. 16 november 2019 Anja van der Starre en Ab van Gool in de herdenkingsruimte voor de Liniecrossers aan de Molendijk 16 Anja van der Starre tijdens haar toespraak in het gemeentehuis, 16-11-2019 Artikel over herdenking Liniecrossers in De Groene Baret, december 2019
Anja van der Starre | maandag 18 november 2019, 17:39