Eindejaarsbericht 2020

We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin het coronavirus ons leven ontwrichtte. Helaas weet ik, dat dit bij een aantal van u ingrijpend persoonlijk leed heeft veroorzaakt. U verloor een dierbare of bent zelf ziek geweest. Ook ander leed zoals baanverlies en het moeten samenleven met/op afstand wil ik noemen. Het is een vreemde tijd, die ons op vele fronten uitdaagt. Toch ...  ook dit gaat weer voorbij.

Dit jaar heb ik meerdere malen gemerkt dat er mensen zijn die deze coronatijd vergelijken met een oorlog. Natuurlijk zijn er enkele vergelijkingen te trekken, ik denk dan vooral aan de onzekerheid waar we mee te maken hebben. We weten niet hoe lang dit gaat duren, hoeveel slachtoffers er gaan vallen (misschien wel in onze eigen inner circle) en wat voor impact dit alles uberhaupt zal gaan hebben op ons en op de gehele samenleving.

Ik denk dat ik zelf te veel persoonlijke verhalen van Merwedegijzelaars heb opgeschreven om de vergelijking door te trekken. Wat wij nu ervaren aan beperkingen - hoe vervelend ook - staat in geen verhouding tot wat mensen in een oorlogssituatie mee (hebben) moeten maken. Het zou hen absoluut geen recht doen.

Voorlopig moeten we ons wél zien te verhouden tot wat er nu gebeurt, los van alle meningen die mensen te pas en te onpas menen te moeten ventileren. Soms ervaar ik de vergaande polarisatie die dat teweeg brengt als dreigender dan het virus zelf. Toch leef ik altijd met hoop in mijn hart, want 'hoop is een kwaliteit van de ziel en niet afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt." Dit citaat uit mijn favoriete gedicht (van Havel) heb ik op 3 oktober jl. ook gebruikt in mijn toespraak tijdens de onthulling van het monument voor de Merwedegijzelaars. Voor mij het absolute hoogtepunt van dit jaar.

Bijgaand een eindejaarsnieuwsbrief waarin ook allerlei andere zaken met betrekking tot de Merwedegijzelaars uit het afgelopen jaar aan de orde komen. Zo zijn er weer 12 nieuwe namen bekend geworden en zijn ons ook weer enkele oud-gijzelaars ontvallen. Informatie over het monument, twee nieuwe struikelstenen en nog veel meer.

Laten we met vertrouwen en liefde het nieuwe jaar tegemoet zien. Een jaar waarin het absoluut weer lichter zal worden. En kleine dingen weer groot worden, omdat dit jaar ons heeft geleerd dat niet al onze (schijnbare) zekerheden vanzelfsprekend zijn. 

Ik wens u een mooie jaarwisseling en alle goeds voor 2021.

Hartelijke groet,
Anja van der Starre

Eindejaarsnieuwsbrief 2020
Anja van der Starre | donderdag 31 december 2020, 16:33