Overdracht/adoptie monument op 16 mei 2024 in Sliedrecht

Op donderdag 16 mei 2024 vindt de officiele overdracht van het project 'adopteer een monument' plaats. Dit project is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Sinds 3 oktober 2020 heeft Sliedrecht een monument voor de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. Het monument is onderdeel van een drieluik, de andere beelden staan in de gemeentes Altena en Hardinxveld-Giessendam.

Diverse basisscholen hebben interesse getoond in het adopteren van het monument. Op woensdag 17 mei 2023 hebben leerlingen van groep 6b van de Anne de Vriesschool (locatie Deltalaan) het spits afgebeten met een herdenking bij het monument. De adoptietaak wordt dit jaar overgedragen aan de leerlingen van groep 8a van de Oranje Nassauschool.

Het doel van de adoptie is:
- leerlingen vertrouwd maken met het verhaal van de Merwederazzia en hen te leren begrijpen welke dilemma's er in een oorlog kunnen spelen
- leerlingen meer inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip vrijheid
- leerlingen inzicht te geven in de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van ons democratisch systeem.

Mede namens burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht is iedereen van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. De ceremonie rond de overdracht start om 10.10 uur bij het monument en zal rond 11.10 uur worden afgerond.

Herdenking/adoptie monument door Anne de Vriesschool, 17 mei 2023 (Foto: Richard van Hoek).. Programma adoptie monument Sliedrecht 16 mei 2024
Anja van der Starre | zaterdag 20 april 2024, 19:40