Werkplek Büssing, Braunschweig

Zoek iedereen die op deze plek gewerkt heeft »


Büssing fabriek in 1924 Büssing fabriek aan de Bocklerstrasse in 1945 na de bombardementen Büssing fabriek interieur rond 15 april 1945 na een bombardement Büssing fabriek leerlingenzolder Lager Mascherode aan de Salzdahlumerstrasse en de Büssing fabriek over het spoor Büssing fabriek aan de Bocklerstrasse rond 2000
De groep die hier achterbleef in het kamp in Mascherode werd tewerkgesteld bij de Firma Büssing in Braunschweig. Dagelijks werden de jongens onder bewaking afgemarcheerd van het kamp naar hun werk. (De Firma Büssing had vestigingen aan de Wolfenbuttelerstrasse en de Salzdahlumerstrasse, nu de Böcklerstrasse, in Braunschweig ongeveer 3 kilometer lopen van het kamp) Er werd 6 dagen per week 12 uur per dag gewerkt van s'-morgens 6 tot s'-avonds 6, een werkweek van 72 uur. Bij Büssing maakte men o.a. diesel motoren. De jongens werden tewerkgesteld aan draai- en freesbanken en boormachines en moesten tandraderen en andere onderdelen voor de motoren maken.

Op een zondagmorgen toen ze op het werk kwamen hingen er 18 dode Russen aan een balk. Ze waren opgehangen omdat ze in de nacht daarvoor aardappelen zouden hebben gestolen.

Regelmatig werd de fabriek door de Engelsen en Amerikanen gebombardeerd. Tegen het einde van de oorlog lag een groot deel van de fabriek in elkaar. Een aantal Hollanders werd met het werk verplaatst naar Hessen in de Harz. Ook daar werd veel gebombardeerd. Van werken kwam niet veel. Het eten was hier ook zeer slecht.

Op 12 april 1945 is Braunschweig en omgeving bevrijd door de Amerikanen.